Team Jumbo-Visma wil doorstoten in 2019

Het was een goednieuwsshow vrijdagmiddag in het Brabantse Veghel, waar de schaatsers en wielrenners van Team Jumbo-Visma aan de pers werden gepresenteerd. Maar neem het de ploeg eens kwalijk. Er stroomt in 2019 nog meer geld naar het team en dat moet nóg meer succes opleveren. Een van de concrete doelen: de Giro d'Italia winnen.

Voordat de plannen van de wielrenners werden ontvouwd, werd eerst de tijd genomen om stil te staan bij de kersverse Sportman en Sportcoach van het Jaar: Kjeld Nuis en Jac Orie. Zij vielen woensdag op het jaarlijkse Sportgala in de prijzen.

"Een grote eer. Ik ben de enige die dit drie keer gelukt is", stelde Orie vast. En nadat het succesfilmpje van de olympische successen in 2018 en de zeges van onder anderen Dylan Groenewegen en Primoz Roglic in de Tour waren vertoond, ging in Veghel de knop om naar 2019.

'Sterk ploegje geworden'

Temidden van sporters als Sven Kramer en Steven Kruijswijk, stonden daar ook de aanwinsten en (oud-)wereldkampioenen Tony Martin, vier keer de sterkste tijdrijder van de wereld, en Wout van Aert, drie keer 's werelds beste veldrijder. En daar waren zelfs de oudgedienden van de wielerploeg van onder de indruk.

Wout van Aert neemt het woord bij de ploegpresentatie van Jumbo-Visma ANP

"Dit is een sterk ploegje geworden wel", stelde Robert Gesink vast. "Je ziet dat toptalenten en hele goede renners voor onze ploeg kiezen. En we hebben fantastisch opgeleid de afgelopen jaren."

Gesink is vol lof over Martin, de voormalige wereldkampioen tijdrijden. "Tony denkt hier nog weer beter te worden. De dingen die we al gedaan hebben met hem qua tijdrit, qua positie en windtunnel. Hij is klaar om weer een stap te zetten."

'Bovenin linkerrijtje'

Kruijswijk gaf zijn complimenten aan de leiding van de ploeg. "Ik ben ooit bij Rabobank begonnen, dat was destijds een van de beste ploegen ter wereld. We weten wat er daarna gebeurde", verwees de renner nog even naar het terugtrekken van de bank uit de wielersport in 2012. "En moet je kijken waar we nu weer staan. Bovenin het linkerrijtje."

Van zes overwinningen in 2015, het eerste jaar waarin de fusieploeg van schaatsers en wielrenners actief was, naar 33 zeges in 2018. Dat is niet niks, erkende ook Gesink. "We hebben grote stappen gezet. Afgelopen jaar hebben we op alle fronten meegedaan. Laten we hopen dat we deze lijn door kunnen zetten." Zijn rol daarin? "Ik zal Primoz (Roglic, red.) helpen in de Giro en ik zal Steven helpen in de Tour."

Beste ploeg ter wereld?

Manager Richard Plugge van Team Jumbo-Visma nam de complimenten graag in ontvangst, maar klonk meteen daarna strijdbaar. "Of het nog beter kan? Ja. We hebben nog niet alles gewonnen wat er te winnen valt. En daar gaat het om: winnen. We willen doorstoten."

Plugge was er ook niet bescheiden onder: hij wil de beste ploeg ter wereld worden, de nummer een. Eerder op het podium sprak de baas van Visma, de nieuwe subsponsor uit Noorwegen, al van het 'onttronen van Sky'. Die ploeg verliest na volgend jaar de hoofdsponsor, waar Jumbo-Visma kan rekenen op een budget van zo'n 20 miljoen euro.

Plugge: "We hebben laten zien dat we mee kunnen doen in grote rondes. We moeten dat verder uitbouwen. Met Primoz Roglic hebben we iemand die gewoon in staat is om een grote ronde te winnen. Of het dit jaar al kan? Ja. De Giro ligt hem, met de tijdritten."

Sven Kramer en Dylan Groenewegen bij de presentatie van Jumbo-Visma ANP

Team Oranje 2.0: meer dan alleen een schaats- en wielerploeg

Het houdt voor Team Jumbo-Visma ook niet op bij alleen de schaats- en wielerploeg. Vanaf september zal er ook een crossteam zijn rond Van Aert. Er volgt, in 2020, ook een opleidingsteam. En daarna? "We denken aan verwante sporten als marathonschaatsen, shorttrack wellicht", aldus Ton van Veen. Hij is de financieel directeur van Jumbo en zit in de raad van commissarissen van het gezamenlijke team, dat onder de bedrijfsnaam Team Oranje 2.0 in de officiële boeken staat.

"Op termijn volgt misschien een wielerploeg bij de vrouwen", lichtte hij ook nog toe. "Atletiek wellicht. Maar dat is meer een stipje aan de horizon, het speelt nog niet concreet en het hangt van andere sponsoren af."

De eigenaren van Jumbo keken in Veghel ook uiterst tevreden toe. "We zijn hier niet aan het bouwen om het over een paar jaar weer te verkopen. We zijn de tweede speler van Nederland, we hebben ongeveer twintig procent van de markt in Nederland", legde topman Frits van Eerd uit.

Eind 2019 moeten ook de eerste winkels van Jumbo in België openen. "Of de komst van Van Aert daarmee te maken heeft? Nee, hij had ook wel bij ons gereden als we dat niet hadden willen doen. Maar het helpt wel."

STER reclame