Team Sky met Michal Kwiatkowski tijdens de Vuelta EPA

Sky heeft woensdag bekendgemaakt dat het na 2019 niet langer sponsor is van de wielerploeg Team Sky. Ook subsponsor 21st Century Fox houdt ermee op. De ploeg zal dus op zoek moeten naar nieuwe geldschieters.

Sky was de afgelopen negen jaar te zien in het wielerpeloton. Het Britse televisienetwerk investeerde zo'n 165 miljoen euro in de wielerploeg wat Team Sky een van de rijkste en succesvolste ploegen maakte.

Tour, Giro en Vuelta

De wielerploeg boekte maar liefst zes Tour de Frances-zeges. Bradley Wiggins kwam in 2012 als eerste Brit in het geel Parijs binnen. In de daaropvolgende vijf jaar won Chris Froome de ronde vier keer namens Sky. Afgelopen jaar stond Geraint Thomas op de hoogste trede in Parijs.

In het shirt van Sky won Froome in 2018 ook nog de Giro d'Italia en in 2017 de Vuelta de España. Na die laatste zege kwam Froome in opspraak wegens een te hoge waarde van het astmamiddel salbutamol, dat na een controle van de achttiende etappe in zijn urine werd gevonden.

Geraint Thomas (l) en Chris Froome op het podium van de Tour de France in 2018 ANP

Froome en zijn ploeg Team Sky hebben altijd betwist dat er sprake was van onreglementair gebruik en droegen alternatieve verklaringen aan. Vlak voor de start van de Tour de France maakte de wielerunie UCI bekend dat de dopingzaak tegen Froome was gesloten.

Wout Poels won in 2016 Luik-Bastenaken-Luik in het shirt van Sky. In totaal boekte Team Sky 322 overwinningen.

Ook Dylan van Baarle staat onder contract bij de Britse formatie. Zowel het contract van Van Baarle als dat van Poels loopt na 2019 af.

'Voor juli duidelijkheid'

Teammanager Dave Brailsford stelt in een eerste reactie dat "er voor komend jaar niets verandert". "Het is pas net bekend. We kunnen niet voorspellen wat er vanaf 2020 gebeurt, we kunnen ook niks garanderen", aldus Brailsford.

"Maar wat er ook gebeurt, we gaan er voor zorgen dat er meer duidelijkheid is voor de Tour de France van volgend jaar juli."

Froome uitte zich strijdbaar op Twitter. "Mijn grote dank gaat uit naar Sky. We hebben een ongelooflijke reis afgelegd samen. Maar we zijn nog zeker niet klaar. Iedereen van het team heeft een grote ambitie voor 2019. Dit nieuws maakt ons alleen nog maar meer vastberaden om die ambities waar te maken."

Ook sprak de renner de verwachting uit dat de ploeg ook na 2020 nog bij elkaar is.

STER reclame