Nieuw Feyenoord-stadion weer stuk dichterbij
Feyenoord heeft besloten door te gaan met de plannen voor een nieuw stadion. De club verwacht via investeerders 30 miljoen euro extra eigen vermogen in het stadion te kunnen steken. Feyenoord leent daardoor minder en krijgt zo recht op een groter aandeel in de revenuen.
De afgelopen maanden heeft Feyenoord-directeur Jan de Jong intensief onderhandeld, waarbij vooral het aandeel van Feyenoord in de opbrengsten van het stadion onderwerp van gesprek was.
In het oorspronkelijke plan zou Feyenoord op 17,5 miljoen euro van de opbrengsten uit het stadion kunnen rekenen, met een variabel extraatje van 7,5 miljoen per seizoen.
Feyenoord wilde echter alleen doorgaan met de nieuwbouwplannen als het jaarlijks 25 miljoen euro zou kunnen opeisen. Aangezien die voorwaarde in het oorspronkelijke plan niet voorkwam, was dat voor de gemeente reden geen verdere toezeggingen meer te doen.
Die impasse is nu doorbroken.
63.000 toeschouwers
Het gerenommeerde architectenbureau OMA van Rem Koolhaas heeft de laatste hand gelegd aan het voorlopig ontwerp van het stadion dat deels in de Maas gebouwd wordt en straks plaats moet bieden aan 63.000 toeschouwers.
De directies van de BVO Feyenoord en Stadion Feijenoord hebben de nieuwe plannen door International Stadia Group (ISG) laten toetsen, waarbij nogmaals is gekeken naar de inkomsten en kosten. ISG heeft de nieuwe business case positief beoordeeld.
De volgende fase, het selecteren van de bouwer van het stadion en het afronden van de financiering, moet eind 2019 zijn afgerond, waarna over Feyenoord City kan worden beslist.
De eerste bal kan dan gaan rollen in het seizoen 2022/2023.
Stadsontwikkeling
Feyenoord City is niet alleen een nieuw stadion, maar de herontwikkeling van het gebied eromheen. Ook zijn er herbestemmingsplannen voor de Kuip. Met het hele plan is meer dan een 1,5 miljard euro gemoeid.