De twee Chinese hackers die volgens de VS op grote schaal overheidsdiensten hebben gehackt
NOS Nieuws

VS beschuldigt Chinees duo van jarenlang hacken westerse bedrijven

De Verenigde Staten hebben twee Chinezen in staat van beschuldiging gesteld van het op grote schaal hacken van computernetwerken van westerse bedrijven en overheidsdiensten. Het duo zou verantwoordelijk zijn voor hacks in zeker twaalf landen, onder andere ook in Groot-Brittannië.

De twee, Zhu Hua en Zhang Shilong, zouden samenwerken met de Chinese overheid en deel uitmaken van hackersgroep APT10. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de twee hackers al sinds 2006 actief. Ze hadden het volgens Washington voorzien op informatie van onder meer biotechnologie- en telecommunicatiebedrijven.

Ook zouden de Chinezen hebben ingebroken in de computers van de Amerikaanse marine en de persoonlijke gegevens van meer dan 100.000 medewerkers van de marine hebben bemachtigd. "Het doel van China, simpel gezegd, is het verdringen van de VS als supermacht. En om dat te bewerkstelligen gebruiken ze illegale methoden", zei FBI-directeur Wray.

Openlijk

Ook Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië sluiten zich aan bij de Amerikaanse kritiek op de cyberspionage van China. De Britten zeggen dat Peking de afgelopen twee jaar al vaker te hebben aangesproken op de cyberspionage, maar dat gebeurde achter gesloten deuren. Het is nu voor het eerst dat de Britten publiekelijk met kritiek komen.

Welke bedrijven slachtoffer zijn geworden van de computerinbraken willen de VS en Groot-Brittannië niet zeggen. Betrokken ambtenaren zeggen wel dat de schade aanzienlijk is. De VS vervolgen de twee Chinese mannen bij verstek.

De Amerikaanse actie kan de relatie tussen de VS en China, die verwikkeld zijn in een handelsoorlog, verder onder druk zetten. Onlangs kreeg die relatie een gevoelige klap door de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng in Canada. Zij werd begin deze maand op verzoek van de VS opgepakt voor het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl