NOS NieuwsAangepast

Twintig kankerpatiënten Slotervaart-ziekenhuis zaten zonder medicijn

Een groep van zo'n twintig kankerpatiënten moest de chemo- of hormoonkuur tijdelijk staken vanwege het faillissement van MC Slotervaart. Dat bevestigt een woordvoerder van de curatoren van het ziekenhuis tegen de NOS.

De medicijnonderbreking heeft de behandeling van de patiënten vermoedelijk niet geschaad. "Medisch gezien hebben patiënten waarschijnlijk geen gevaar gelopen", zegt Marcel Soesan, voormalig internist-oncoloog van MC Slotervaart. "Deze patiënten slikken levenslang medicijnen. Als zij die een of twee weken missen, kan dat waarschijnlijk geen kwaad. Het heeft bij patiënten wel tot onrust geleid."

Dure medicatie

Het gaat om patiënten met leukemie en prostaatkanker. De behandeling van deze twintig patiënten lag een tot twee weken stil. Ze stonden op een lijst van in totaal zestig patiënten die zware kankermedicatie kregen in tabletvorm. De groothandel wilde die dure medicatie niet meer aan het failliete ziekenhuis leveren.

Ook lukte het door de verhuizing naar het OLVG in Amsterdam niet om alle patiënten op tijd te zien. Twintig mensen vielen daardoor enige tijd tussen wal en schip, stelt de voormalig internist-oncoloog. Inmiddels is de behandeling van al die patiënten weer hervat.

Volgens het OLVG was het ziekenhuis niet overbelast, maar hadden de patiënten zich op de verkeerde plek gemeld: namelijk bij de ziekenhuisapotheek. Die kon de medicijnen pas verstrekken nadat de patiënten waren gezien door een specialist van het OLVG, en ingeschreven bij dat ziekenhuis.

Brief

Ook alle andere patiënten van het failliete Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn inmiddels geïnformeerd over de voortzetting van hun zorg in een andere zorginstelling. Gisteren kreeg de laatste groep patiënten een brief.

De curatoren hebben de afgelopen weken 73.000 brieven verstuurd. Dat aantal komt niet overeen met het aantal patiënten. Sommigen kregen meer brieven omdat ze bij verschillende afdelingen onder behandeling stonden. Patiënten die niet meer onder controle staan, krijgen geen brief.

Afspraken

In de brief informeert MC Slotervaart de patiënten over hoe ze een afspraak kunnen maken bij de specialistische afdeling van het nieuwe ziekenhuis of de nieuwe zorginstelling. "Het informeren van patiënten was een belangrijk en complex onderdeel bij de sluiting van het ziekenhuis", schrijft MC Slotervaart in een persbericht. "Met het versturen van deze laatste brieven is dit nu voltooid."

Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam nam de meeste zorg over van het failliete MC Slotervaart. De verdeling van de patiëntengroepen is tot stand gekomen na overleg tussen curatoren, de zorgverzekeraars en zorginstellingen.

Momenteel zijn er nog zo'n 100 medewerkers actief binnen het Slotervaart-ziekenhuis. Zij richten zich op het overdragen van de patiëntendossiers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl