Steven de Vries
NOS NieuwsAangepast

Vrachtschip losgetrokken, IJssel later vandaag weer vrij voor scheepvaart

Het schip dat sinds gisteren bij het Gelderse plaatsje Bronkhorst overdwars in een bocht van de IJssel lag, is met de hulp van een duwboot en kraanschip losgetrokken.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat de rivier later vandaag weer zal worden vrijgegeven voor de scheepvaart. Eerst moeten de stenen en zand die bij het lostrekken van het schip zijn weggehaald weer teruggeplaatst worden. Ook is er door het schip een zandhoop ontstaan op de bodem die verwijderd zal worden.

Duwboot en kraanschip

Nadat een eerste poging het schip in beweging te krijgen met twee sleepboten gisteravond was mislukt, kwamen vanochtend de duwboot en het kraanschip aan bij de plek.

Het kraanschip groef zand en stenen weg van de wal en boden rond het schip. De duwboot poogde vervolgens het schip van zijn plaats trekken. Een eerste poging mislukte. De tweede poging was wel succesvol, nadat het kraanschip nog meer zand had afgegraven.

Ook werden voorbereidingen getroffen om de 1200 ton diesel die het schip aan boord had over te pompen. Dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Het lostrekken van het schip in volle gang:

Timelapse: lostrekken vrachtschip op IJssel in volle gang

Het vrachtschip van 80 meter lang stremde 24 uur het scheepvaartverkeer op de IJssel. Volgens Rijkswaterstaat ging het gisterochtend mis toen het schip plots problemen kreeg met het roer. Daardoor kwam het overdwars vast te liggen in de rivier.

"En dan ook nog eens in de meest ongelukkige bocht waarin je dit kunt overkomen op de IJssel. Op het punt waar het schip lag, is eigenlijk sprake van eenrichtingsverkeer", aldus de Rijkswaterstaat-woordvoerder. Daarnaast lag het vaartuig ook nog eens "verkeerd" ten opzichte van de stroming.

Toen het schip vast kwam te liggen, heeft Rijkswaterstaat meteen het scheepvaartverkeer op de IJssel gewaarschuwd. Daardoor heeft veel verkeer een andere route gekozen. Toch lag er vandaag een tiental schepen te wachten op de rivier tot het schip was weggetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl