ANP

Feyenoord dreigt de tweede seizoenshelft als "een grijze muis" in te gaan als de ploeg vanavond in het bekertoernooi wordt uitgeschakeld. De druk op de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst voor het duel met FC Utrecht is dan ook hoog.

Aanleiding voor de bezorgdheid is de ontluisterende thuisnederlaag tegen Fortuna Sittard. Feyenoord leek juist weer enigszins aan te haken bij PSV en Ajax, maar is na zondag terug bij af. De derde plaats lijkt nu in de competitie het maximaal haalbare.

Ook aan het begin van het seizoen was er veel kritiek in en rond De Kuip na de roemloze uitschakeling in de Europa League en het 2-0 verlies bij De Graafschap in het openingsweekeinde van de eredivisie. De landskampioen van 2016/2017 toonde echter herstel.

Eric Botteghin (links) krijgt een rode kaart tijdens De Graafschap-Feyenoord (2-0) in augustus ANP

Nu lijkt Feyenoord andermaal aangewezen op het bekertoernooi, dat vorig seizoen dankzij een excellerende Robin van Persie door de club werd gewonnen.

Geschrokken

Oud-Feyenoorder en voetbalanalyticus John de Wolf vindt dat er vanavond voor Feyenoord veel op het spel staat. "Anders is de club de rest van het seizoen een grijze muis, want dan hebben ze alleen nog de derde plaats om voor te voetballen", stelt de voormalig verdediger.

De Wolf was geschrokken van het niveau dat Feyenoord zondag tegen Fortuna liet zien. "Het is niet te verklaren. Feyenoord zat in een flow, had van PSV gewonnen en deed weer een beetje mee om de titel. En vervolgens speel je zo matig. Soms heb je van die wedstrijden dat niets lukt, maar het moment is wel heel slecht."

John de Wolf (midden) in duel met Frank de Boer en Marciano Vink bij Ajax-Feyenoord in mei 1993 ANP

Uitschakeling door FC Utrecht heeft volgens De Wolf ("Dick Advocaat kan als geen ander spelers op scherp zetten.") nog geen consequenties voor trainer Giovanni van Bronckhorst. "Ik bekijk en hoor alles natuurlijk van een afstand, maar ik bespeur vooralsnog weinig negativiteit over Van Bronckhorst."

Kloof

"Pas als de spelers gaan klagen over de trainer, weet je dat het onrustig wordt. Maar die signalen krijg ik helemaal niet. Daar verandert een uitschakeling door FC Utrecht weinig aan", verwacht De Wolf.

"Vooraf was de doelstelling om zo lang mogelijk mee te doen om de titel. Daar moet de club nu al afstand van doen, maar dat is vooral omdat PSV en Ajax veel sterker zijn geworden. Ik had niet verwacht dat de kloof zo groot zou zijn."

'Utrecht kan het iedereen lastig maken, ook Feyenoord en Ajax'

Ook het grote aantal blessuregevallen bij Feyenoord speelt een rol. De Rotterdamse club miste afgelopen zondag Nicolai Jørgensen, Jens Toornstra, Jeremiah St. Juste en de langdurig uitgeschakelde Ridgeciano Haps, terwijl Jordy Clasie in de wedstrijd geblesseerd uitviel en de nog niet topfitte Robin van Persie inviel.

Zeikerdjes

Dat is eveneens een groot contrast met PSV en Ajax, die in de eerste seizoenshelft relatief weinig blessuregevallen hebben. "Het is lastig te zeggen. Moeten de belangrijke spelers op hun tenen lopen? Is er veel stress? Het is wel duidelijk dat dit een punt van aandacht is", zegt De Wolf.

"Ik weet niet of dit nu ook geldt, maar het is een wet in de voetballerij dat iedereen erbij wil blijven zodra het goed gaat. Zodra het minder goed gaat, komen de pijntjes wat sneller en melden de zeikerdjes zich. Al heb ik vanaf de zijkant makkelijk lullen."

Advocaat over opmars FC Utrecht: 'Mijn visie slaat kennelijk aan'

STER reclame