NOS NieuwsAangepast

Hof verbiedt Bandidos Holland ook, maar chapters blijven bestaan

De Nederlandse afdeling van motorclub Bandidos blijft verboden, maar de lokale chapters mogen wel blijven bestaan. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. De betrokken partijen zijn het er niet over eens wat de uitspraak in de praktijk betekent.

De Europese tak van Bandidos en het chapter in Sittard waren in hoger beroep gegaan tegen een verbod dat in 2017 was opgelegd door de rechtbank in Utrecht.

Volgens het arrest van het hof is komen vast te staan dat Bandidos Motorcycle Club Holland (BMC) een zelfstandige vereniging is waarbij sprake is van rivaliteit met andere motorclubs. Daarbij wordt geweld toegepast, ook in de openbare ruimte. Leden die de club willen verlaten krijgen te maken met geweld en dreiging van geweld.

Sfeer en cultuur van geweld

BMC Holland onderhoudt volgens het hof banden met andere Bandidos-motorclubs die "het gebruik van geweld en andere vormen van criminaliteit niet schuwen". Deze uitingen en gedragingen in een sfeer en cultuur van geweld en dreiging van geweld maken volgens het hof dat er sprake is "van een werkzaamheid in strijd met de openbare orde".

Het hof vindt daarom net als de rechtbank dat BMC Holland Holland moet worden verboden en ontbonden. Dat geldt niet voor de lokale chapters. Volgens het hof zijn de chapters zelfstandige verenigingen, met een eigen bestuur, eigen naam en eigen leden. Omdat het verzoek van het OM alleen op Bandidos Holland was gericht, worden de chapters niet verboden.

'Lege huls'

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met die overweging. Het OM vindt dat de verschillende chapters van Bandidos wél onder de Nederlandse vereniging vallen en gaat in cassatie bij de Hoge Raad om dit gedeelte van de uitspraak daar voor te leggen.

Het OM zegt dat het toch tevreden is over de uitspraak van het hof, omdat "Bandidos-activiteiten" van de chapters verboden blijven. Daarmee doelt het OM op intimidatie, het promoten van geweld en het afpersen van leden die de club willen verlaten.

"Wij beschouwen het dragen van een Bandidos-hesje ook als een verboden activiteit waar we op kunnen handhaven", zegt een woordvoerder van het OM.

Op zijn beurt ziet Bandidos-advocaat Marnix van der Werf de uitspraak als een overwinning voor de motorclub. "Er verandert niets, de verschillende Bandidos-clubs zijn gewoon legaal." Volgens hem is Bandidos Holland een 'lege huls'. "Mensen uit verschillende clubs hebben 'Holland' op hun rug staan. Maar Bandidos Holland is geen echte vereniging."

Ontwrichten

In december 2017 bepaalde de rechtbank in Utrecht dat Bandidos met onmiddellijke ingang was verboden, inclusief alle chapters. Door dat verbod konden volgens de rechter "gedragingen die onze samenleving ontwrichten en of kunnen ontwrichten een halt worden toegeroepen".

Volgens advocaat Van der Werf is de situatie nu weer net als voor het verbod van vorig jaar en mogen Bandidos-leden gewoon in hun hesje bij elkaar komen, zolang ze zich maar niet uiten als 'Bandidos Holland'. Het hof acht het ook niet nodig om de club internationaal te verbieden, omdat er geen wereldwijde organisatie bestaat.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is de uitspraak die het hof nu heeft gedaan "in alle opzichten goed nieuws". "Dit is voor heel veel mensen een opluchting die plaatselijk overlast ondervonden en een steun in de rug voor het beleid tegen ondermijnende criminaliteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl