Een impressie van Farout: de planeet heeft een paarse gloed
NOS Nieuws

Nieuw gevonden object 'Farout' is verste hemellichaam ooit gespot

Een team astronomen heeft het verste hemellichaam dat ooit in het zonnestelsel is waargenomen ontdekt. Voor het eerst zagen ze een voorwerp dat zo'n 17 miljard kilometer van de aarde vandaan staat. Fun fact: ze hebben hemellichaam 'Farout' genoemd. Dat betekent zowel ver weg als te gek.

Het astronomische Union's Minor Planet Center maakte vandaag bekend dat het gevonden object zo'n 120 'astronomische eenheden' van de aarde staat. De astronomische eenheid staat voor de afstand tussen de zon en de aarde. De vorige recordhouder, dwergplaneet Eris, stond zo'n 96 astronomische eenheden weg.

Een visualisatie van de afstanden van planeten en objecten

Volgens onderzoekers is het object zo ver weg en beweegt het zo langzaam, dat het een paar jaar duurt om de baan van het object vast te stellen. Het kan wel zo'n 1000 jaar duren voor het een baan om de zon heeft gedraaid. Farout is naar schatting zo'n 500 kilometer in diameter. Het hemellichaam heeft een paarse gloed, wat volgens onderzoekers zou wijzen op het feit dat de oppervlakte met ijs is bedekt.

De drie onderzoekers die het object ontdekten waren eigenlijk op zoek naar iets anders. Met een telescoop vanaf Hawaï hoopten ze Planeet 9 te ontdekken. Wetenschappers hebben die planeet nog nooit waargenomen; maar het bewijs voor het bestaan is gebaseerd op berekeningen. In oktober vonden ze in die zoektocht ook al dwergplaneet The Goblin.

Zie hier de ontdekkingsfoto van Farout:

De ontdekkingsfoto van het object Farout

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl