NOS Sport

Kromowidjojo oppermachtig naar derde wereldtitel, zesde zilver voor Heemskerk

Oppermachtige Kromowidjojo pakt derde goud bij WK, weer zilver voor Heemskerk

Ranomi Kromowidjojo heeft in Hangzhou op de WK kortebaanzwemmen haar derde gouden medaille in de wacht gesleept. Ze won de 50 meter vrije slag, nadat ze eerder deze week al had gezegevierd op de 100 meter vrije slag en de 50 meter vlinderslag. Femke Heemskerk completeerde zondag het Oranjefeestje door zilver te pakken.

Kromowidjojo liet er in de race geen twijfel over bestaan wie de snelste is. De 28-jarige Groningse had halverwege de rest al van zich afgeschud en bouwde de voorsprong gestaag uit. Met een tijd van 23,19 zwom ze een kampioenschapsrecord en bleef ze slechts 0,26 boven haar wereldrecord.

Heemskerk moest in de strijd om zilver diep gaan en bleef de Braziliaanse Etiene Medeiros nog net voor.

Kromowidjojo: 'Hoppa...!'

"Hoppa...!" Net uit het zwembad na haar derde gouden race bij de WK kortebaan, zat Kromowidjojo nog vol met energie. "Het was een pittig dagje. Deze laatste was op karakter en dan toch een mooie tijd eruit geknald. Ja, dit was een lekker weekje."

Tevreden Heemskerk dolblij, Kromowidjojo heeft 'een lekker weekje'

Voor het toernooi ging het nog vooral over de afwezige concurrenten, met de Zweedse Sarah Sjöström voorop. "Zekerheid heb je nooit, maar dit was ook moeilijk geworden voor Sarah", aldus Kromowidjojo. "Ik heb gewoon heel goede tijden gezwommen."

Straks gaat de knop weer om richting het langebaanzwemmen. "Volgende zomer WK, zomer erna Olympische Spelen", somt de wereldkampioene op. "En kortebaansucces is geen garantie voor langebaansucces."

Gouddelver

Vanaf de tribune werd Kromowidjojo luid toegejuicht door haar moeder en vriend Ferry Weertman. De laatste was opvallend netjes gekleed. Dat had alles te maken met de prijs die hem ten deel was gevallen als beste openwaterzwemmer van het jaar, dacht Kromowidjojo.

Niets bleek minder waar, Weertman kon zijn geliefde verrassen bij de podiumceremonie met haar medaille en een kus.

Kromowidjojo krijgt goud én kus van vriend Weertman

Met acht medailles, waarvan drie gouden, is Kromowidjojo net niet de meest succesvolle zwemster van de wereldtitelstrijd in China. De Hongaarse Katinka Hosszú schreef namelijk vier gouden medailles en een bronzen medaille bij op haar toch al indrukwekkende palmares.

Dat geldt zeker ook voor Kromowidjojo. In haar imposante loopbaan heeft de Groningse nu al 22 medailles gewonnen bij de WK kortebaan, waarvan 12 gouden.

Zilvervloot Heemskerk

Femke Heemskerk won ook haar achtste medaille bij de mondiale titelstrijd in China. Zes keer pakte ze de zilveren medaille, twee keer moest ze genoegen nemen met brons.

Wéér geen wereldtitel, maar daar maalde de topzwemster niet om. "Ik kan gewoon echt niet geloven dat ik acht medailles heb gewonnen", stamelde Heemskerk na afloop. "Het is zó veel."

Op de vraag of Heemskerk nu helemaal terug is aan de top volgde een duidelijk antwoord: "Ik ben nooit weggeweest."

Medailleklassement

Goud Zilver Brons Totaal
1. Verenigde Staten 16 15 4 35
2. Rusland 6 5 3 14
3. Hongarije 4 1 0 5
4. Nederland 3 6 2 11
5. China 3 4 5 12

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl