Estafettevrouwen grijpen naast wereldtitel op 4x50 meter vrij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse zwemsters hebben naast de wereldtitel gegrepen op de WK kortebaan in het Chinese Hangzhou. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Busch en Valerie van Roon (1.34,03) kwamen duidelijk tekort tegenover de Amerikaanse zwemsters (1.34,55) en moesten genoegen nemen met zilver.

Het brons was op gepaste afstand voor Australië (1.36,45).

Vanochtend in de series had Nederland de Amerikaanse ploeg nog afgetroefd. De snelste tijd werd bovendien gezwommen zonder de in topvorm verkerende Kromowidjojo, waardoor Nederland als favoriet de eindstrijd inging.

Meteen de troeven op tafel

In de finale begonnen de Nederlandse zwemsters met de belangrijkste troeven aan het begin, in de hoop buiten de golfslag van de concurrenten te blijven en zo een beslissende slag te slaan. Starter Kromowidjojo nam meteen een grote voorsprong, die door Heemskerk werd geconsolideerd.

Het lukte echter niet om de Amerikaanse zwemsters echt af te schudden. De voorsprong (0,41) die was opgebouwd bleek uiteindelijk te klein om te kunnen verdedigen.

Kim Busch werd al bijgehaald door Kelsie Dahlia, waarna Valerie van Roon het niet redde tegen Erika Brown. De VS tikte aan na 1.34,03 en Nederland moest daarop 0,52 toeleggen.

'Jonkies' Busch en Van Roon trots op estafettezilver: 'Dit smaakt naar veel meer'

"De Amerikaansen zijn het hele toernooi al goed op de estafettes. We wisten dat het tussen ons en hun zou gaan. Maar ja, we hebben net verloren", zei Busch berustend na de race.

De 20-jarige Busch zwom een prima race, maar kon niet voorkomen de Amerikaanse Dahlia langszij kwam. Dat zat 'm misschien wel in het keerpunt. "Ik zat net iets te dicht op de muur, waardoor het wat langer duurde voor ik weer van de muur afkwam. Dat is zonde."

'Hoofd laag en rammen'

De kleine achterstand alsnog inlopen bleek onbegonnen werk voor de op een WK debuterende slotzwemster Van Roon. Toch ging ze ervoor: "Hoofd laag en rammen naar die kant", omschreef de zwemster haar tactiek. "Ik heb alles gegeven, maar dat bleek niet genoeg. Jammer dat we van Amerika verliezen, maar zilver op een WK is ook wel echt heel mooi."

Valerie van Roon, Kim Busch, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo tonen hun zilveren medaille NOS

Weer tweede

Twee jaar geleden werd Nederland ook al tweede op de 4x50 meter vrije slag bij de WK kortebaan in Windsor. Toen was het gastland Canada te sterk. In Hangzhou is het al de vijfde estafettemedaille voor Nederland: vier keer zilver en een keer brons.

Omstreeks 12.30 uur uur komen Kromowidjojo en Heemskerk ook nog in actie op de 50 meter vrije slag.

STER reclame