Orkun Kökcü na de wedstrijd in Emmen
NOS Voetbal

'Kökcü is complete voetballer en heeft zeker geen ruzie met de bal'

Niet Tonny Vilhena, Jordy Clasie of Steven Berghuis eiste afgelopen week de aandacht voor zich op tegen FC Emmen, maar de 17-jarige Orkun Kökcü. De eredivisie-debutant kwam vlak voor rust het veld in voor de geblesseerde Jens Toornstra en hielp Feyenoord met een doelpunt en een assist aan een 4-1 zege. Een basisplaats tegen Fortuna Sittard lonkt nu.

Veel voetbalsupporters maakten in Emmen voor het eerst kennis met de naam Kökcü, maar in Rotterdam-Zuid geldt de geboren Haarlemmer als een groot talent.

"Het is een hele goede voetballer", vertelt Cor Adriaanse, al jaren actief bij Feyenoord en dit jaar assistent van Dirk Kuijt bij Feyenoord onder-19. "Hij is tweebenig en heeft veel diepte in zijn spel. Orkun heeft zeker geen ruzie met de bal."

'Technisch en tactisch zeer begaafd'

Ook Maarten Stekelenburg kent Kökcü goed. Als bondscoach van Oranje onder-19 heeft Stekelenburg vaak met hem te maken en ziet hij hem vaak spelen.

"Hij is een aanvallende middenvelder, maar kan eigenlijk op elke positie op het middenveld uit de voeten. Met én zonder bal is hij zeer begaafd. Ook is hij iemand die hard wil werken. Hij is echt een complete voetballer."

Kökcü scoort bij zijn debuut tegen FC Emmen

Kökcü traint al een tijdje mee met de eerste selectie en moest dus even wachten op zijn eredivisiedebuut. Wel mocht de middenvelder in de basis beginnen in het bekerduel tegen de amateurs van Gemert (0-4 zege). Ook daar wist hij het net te vinden.

"Voor mij is het zeker geen verrassing dat hij nu in het elftal komt", aldus Stekelenburg. "Het was niet de vraag óf hij zijn debuut zou maken, maar wanneer."

"Orkun is iemand met een open persoonlijkheid en heeft van nature een leidende rol die geaccepteerd wordt door andere spelers. Hij is een voorbeeld voor anderen."

Orkun Kökcü namens Oranje-19

Ook Adriaanse is niet verrast over het debuut van Kökcü. "Hij heeft echt stappen gezet de afgelopen tijd en deze volgende stap is goed voor hem. Hij doet gewoon de dingen die hij moet doen en doet deze goed. Zo'n debuut is niet alleen voor hem leuk, maar ook zeker voor ons. Daar genieten wij ook van."

Na zo'n mooi debuut is er opeens veel aandacht voor de 17-jarige jeugdinternational. De vraag is dan ook: hoe gaat een jong talent als hij hiermee om? Adriaanse weet wel wat Kökcü nu moet doen.

Vaste waarde

"Hij moet zorgen dat hij minuten blijft maken en een vaste waarde worden. Nu heeft hij 45 minuten gespeeld, laat dat hele wedstrijden worden. Ik hoop dat hij uiteindelijk net zoveel wedstrijden als Vilhena zal spelen."

"Orkun heeft zeker het talent om hogerop te komen, maar hij moet het wel zelf doen. Hij kan kan nu veel leren van de oudere jongens, Jordy Clasie bijvoorbeeld."

Feyenoord-debutant Kökcü trots op goal en assist

Stekelenburg kan zich vinden in de mening van Adriaanse. "Dit was natuurlijk een fantastisch moment voor hem en hij heeft laten zien wat hij kan. Nu moet hij het een vervolg geven. Hij heeft nog een lange weg te gaan met veel ups en downs. Er komen is één, er blijven is twee. Hij zal de komende tijd minuten moeten maken."

Trainer Giovanni van Bronckhorst is in ieder geval gecharmeerd van zijn pupil en overweegt hem zelfs een basisplaats te geven nu Toornstra geblesseerd is.

Goed signaal

"Die invalbeurt was natuurlijk uitstekend. Orkun heeft daar een goed signaal afgegeven. En op deze week op de training blijft hij zijn ding doen", aldus Van Bronckhorst.

"Er is natuurlijk een hoop pers op hem afgekomen, maar hij blijft er vrij rustig onder. Dat wil je zien. Ik moet nu zorgen dat hij dit vast blijft houden en dat hij zich blijft ontwikkelen."

Orkun Kökcü vorig jaar in actie voor Feyenoord-19

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl