Detail in de graftombe van priester Wahtye
NOS NieuwsAangepast

Sensationele vondst in Egypte: graftombe van 4400 jaar oud

Vijf meter diep onder het zand, op 30 kilometer afstand van de Egyptische hoofdstad Caïro, is het ongeschonden graf gevonden van hogepriester Wahtye. De tombe ligt in de necropolis Saqqara.

Hogepriester Wahtye leefde samen met zijn vrouw Weret Ptah in de tijd van koning Neferirkare, tussen 2500 en 2300 voor Christus. Boven de deur van de tombe zijn ook zijn andere titels uitgehakt: koninklijke zuiveringspriester, koninklijke opzichter en inspecteur van de heilige boot.

In de tombe zelf staan grote beschilderde beelden van Wahtye en zijn vrouw, van zijn moeder en van andere familieleden. Daarnaast zijn alledaagse taferelen afgebeeld als jagen en zeilen.

Op deze beelden is te zien hoe goed de tombe bewaard is gebleven:

"We verwachten hier nog zoveel meer te vinden"

Mostafa Waziri van de Hoge Raad van Antiquiteiten in Egypte noemt het een unieke vondst. "De kleur is bijna intact, ook al is het graf bijna 4400 jaar oud."

Egyptoloog Huub Pragt is het met Waziri eens. "De kleuren zijn fantastisch bewaard gebleven. En wat het ook bijzonder maakt, is dat het een graf is met veel ka-beelden, zielebeelden. Dat zijn er maar liefst 24, rechtstreeks uit de grot gehakt. En met prachtige hiërogliefen."

De roem van hogepriester Wahtye is beperkt gebleven. "Ik heb het even uitgezocht", zegt Pragt, "maar zijn naam, die je kunt vertalen als cadeautje of geschenk, komt elders niet voor. Wat wel bijzonder is, is een van de titels die hij draagt. Die zou je kunnen vertalen als "hij die het paleis verlicht". Dat moet je niet letterlijk nemen, maar betekent meer dat het een soort charismatische figuur in het paleis was."

Ontdekking

In het gebied van Saqarra liggen volgens Pragt honderden van dit soort graven verborgen. "Het zou me dan ook niet verbazen als er over een paar maanden weer zo'n ontdekking wordt gedaan. Er zijn verscheidende teams aan het werk, ook met Nederlandse archeologen. Zo nu en dan wordt er zo'n mooi graf gevonden als deze."

De tombe van de hogepriester heeft één geopende schacht en vier afgesloten schachten. Het onderzoek naar die laatste vier schachten begint vandaag. Pragt: "Dan kunnen er weer prachtige graven onder het zand vandaan komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl