De Australische premier Scott Morrison EPA

Australië erkent West-Jeruzalem als hoofdstad Israël, ambassade blijft in Tel Aviv

time icon Aangepast

Australië erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Maar zolang er geen vrede is met de Palestijnen blijft de Australische ambassade in Tel Aviv. Dat heeft de Australische premier Morrison bekendgemaakt.

Australië neemt daarmee een tussenpositie in tussen de VS en andere westerse landen. De VS erkent sinds vorig jaar heel Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De ambassade werd in mei van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst. De meeste westerse landen, waaronder Nederland, zijn bang dat deze stap het vredesproces ondermijnt.

De Israëlische regering heeft nog niet gereageerd. Mogelijk is ze teleurgesteld omdat alleen West-Jeruzalem en niet heel Jeruzalem als hoofdstad wordt erkend.

Niet heel Jeruzalem

Australische media gingen er gisteren nog van uit dat ook hun ambassade naar Jeruzalem zou worden verplaatst. Morrison had daar in oktober nog op gespeculeerd en aan de Israëlische premier Netanyahu laten weten dat hij de verplaatsing overwoog.

De Australische ambassade in Tel Aviv EPA

Netanyahu was opgetogen. Voor Israël is Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Met het oog op het besluit kregen Australische toeristen in Indonesië, het land met de meeste moslims, gisteren het advies om "zeer voorzichtig" te zijn.

Oost-Jeruzalem

Morrison heeft nu voor een tussenoplossing gekozen. Het Israëlische West-Jeruzalem geldt voor Australië nu als hoofdstad, omdat het parlement en veel regeringsinstanties daar gevestigd zijn. Ook komt er een Australisch kantoor voor defensie- en handelsbetrekkingen.

Pas als Israël en de Palestijnen een vredesakkoord sluiten, verhuist de Australische ambassade naar West-Jeruzalem. Australië erkent dan Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnen.

De Palestijnen lijken niet tevreden met het Australische besluit. Een woordvoerder noemt het tegenover persbureau AP "onverantwoordelijk". Voor hen is de status van Jeruzalem een zaak die bij de vredesonderhandelingen moet worden opgelost.

STER Reclame