ANP
NOS Nieuws

Netbeheerder Enexis moet bijna 50.000 slimme meters vervangen

Netbeheerder Enexis moet bijna 50.000 slimme gasmeters van het merk Itron vervangen. Uit onderzoek van van onderzoeksinstituut Kiwa is gebleken dat de veiligheid van de meters niet kan worden gegarandeerd.

De toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), noemt de situatie urgent. Enexis moet dagelijks melden hoeveel nieuwe meters er zijn geplaatst. Ook moet de netbeheerder hierover goed communiceren met zijn klanten.

Gaslucht

Het probleem kwam onlangs aan het licht door drie meldingen van mensen die thuis een gaslucht roken. De meters bleken gas te lekken door een gebrekkige lijmverbinding op de achterkant van het apparaat. Het consumentenprogramma Kassa maakte afgelopen zaterdag melding van de problemen met deze meters van het merk Itron. Die meters zijn onmiddellijk vervangen.

Daarnaast heeft de toezichthouder met alle netbeheerders afgesproken dat nieuwe slimme gasmeters beter worden gecontroleerd op gasdichtheid.

Steeds nieuwe problemen

De plaatsing van slimme gasmeters levert al langer problemen op. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er steeds nieuwe problemen zijn met wisselende types slimme gasmeters. Zo bleek er een zo'n kort aangesneden schroefdraad te hebben dat de meter niet goed genoeg aangedraaid kon worden op de gaskraan.

In november publiceerde toezichthouder SodM een kritisch rapport. Daarin werd vastgesteld dat alle netbeheerders beter moeten controleren, zodat er geen ondeugdelijke meters meer tussendoor kunnen glippen. Ook tikte de toezichthouder de netbeheerders op de vingers omdat ze te veel bezig waren met de techniek en te weinig met de vragen van consumenten.

Op 20 december moeten de netbeheerders aan de toezichthouder melden welke verbeteringen ze hebben doorgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl