NOS Nieuws

Groothandel verkoopt vanaf januari afgeschoten wild Oostvaardersplassen

Een deel van de afgeschoten edelherten in de Oostvaardersplassen gaat naar een wildgroothandel in Amsterdam. Die zal het vlees vanaf januari doorverkopen. Staatsbosbeheer ontvangt voor het vlees een "beperkte vergoeding".

Niet alle dieren zullen hun weg naar de consument vinden. Een deel van de afgeschoten herten laat Staatsbosbeheer liggen als aas voor ander wild. Zieke dieren gaan naar een destructiebedrijf. Dat het andere hertenvlees pas in januari wordt doorverkocht heeft te maken met de drukte voor de feestdagen bij wildgroothandel Pieter van Meel.

Edelherten die op het bord van de consument terechtkomen, worden direct na het afschieten ontdaan van hun ingewanden. Ze zullen in een speciaal daarvoor ingerichte koelcel in de Oostvaardersplassen worden bewaard, waar het vlees een tot twee weken kan rijpen. Daarna zal de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit het vlees keuren.

Maatschappelijk doel

Restaurants en particulieren die interesse hebben in een stuk Oostvaardersplassenhert kunnen vanaf januari meer informatie krijgen over aankoop van het vlees.

Het afschieten van 1800 herten in de Oostvaardersplassen begon afgelopen maandag. Sommige mensen verzetten zich hiertegen en stapten naar de rechter. Die oordeelde dat het afschieten mag.

Staatsbosbeheer verdient naar eigen zeggen niets aan de verkoop van het hertenvlees omdat de kosten van faunabeheer en verwerking van de afgeschoten herten hoger zijn dan de opbrengsten van het vlees. Een deel van het vlees gaat naar een maatschappelijk doel, bekeken wordt naar welk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl