NOS Nieuws

Traangas in Boedapest bij protesten na aanname 'slavenwet'

In Boedapest zijn donderdagavond een paar duizend demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen wat ze de 'slavenwet' noemen.

Door de wet van premier Viktor Orbán die gisteren is aangenomen, mogen werkgevers hun werknemers 400 uur per jaar laten overwerken.

De demonstranten gingen naar het parlement, blokkeerden een van de bruggen over de Donau en riepen anti-Orbán-leuzen:

Duizenden Hongaren de straat op vanwege 'slavenwet'

Ondanks een oproep om de protesten vredig te laten verlopen, gooiden demonstranten flessen en rookbommen naar agenten, schrijft persbureau AP. De politie gebruikte pepperspray en traangas toen betogers door een politiebarricade braken.

Ook woensdagavond gingen boze demonstranten de straat op.

Ongunstig

Door de wet mogen werkgevers voortaan employees jaarlijks vragen 400 extra uren te werken in plaats van 250. Dat kan dat neerkomen op een zesdaagse werkweek.

Een werkgever krijgt daarnaast drie jaar de tijd om uit te betalen. Vakbonden waarschuwen dat de rekenmethode die wordt gebruikt ongunstig kan uitpakken voor werknemers: het aantal contracturen wordt afgetrokken van het totaal aantal gewerkte uren. Dat kan onvoordelig uitpakken voor arbeiders die om welke reden dan ook minder hebben gewerkt.

Volgens premier Orbán is de wet nodig om de krapte op de vergrijzende arbeidsmarkt te bestrijden. Dat zou Hongarije aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven, zoals de Duitse auto-industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl