Jan Dekker (l) en Lisa Ashton
NOS Sport

Dekker moeizaam door, De Zwaan onderuit tegen kampioen Cross op WK darts

Darter Jan Dekker is op de eerste dag van het WK van dartsbond PDC begonnen met een 3-1 (0-3, 3-0, 3-2, 3-1) zege op de Engelse Lisa Ashton in de eerste ronde. De 48-jarige Ashton is naast de Russische Anastasia Dobromyslova een van de twee vrouwelijke speelsters die zich dit jaar voor het WK plaatsten.

Dekker had het in Londen vanaf de eerste pijl wel moeilijk tegen de viervoudig wereldkampioene van dartsbond BDO. Ashton, die bij haar debuut op het PDC-WK geen enkele last van zenuwen leek te hebben, kreeg de supporters in Alexandra Palace al snel achter zich door Dekker in de eerste leg te breken met een 110-finish.

Ze pakte vervolgens haar eigen leg en trok daarna de eerste set naar zich toe door fraai 121 uit te gooien. Ashton eindigde de eerste set uiteindelijk met een gemiddelde van 107.36 punten per drie pijlen.

In de tweede set ging het beter lopen bij Dekker die, ondanks wat kansen voor Ashton, de set met 3-0 naar zich toe trok.

Lang gelijkop

De derde set leek ook makkelijk naar Dekker te gaan, hij kwam op een 2-0 voorsprong, maar Ashton kwam alsnog op gelijke hoogte. Dekker pakte, onder flink wat boegeroep vanuit de zaal, uiteindelijk toch de set door in de vijfde leg 40 uit te gooien.

Ashton, die lange tijd goed weerstand bood, won vervolgens de eerste leg van set drie, maar daarna stelde Dekker orde op zaken. De 28-jarige Dekker treft nu in de tweede ronde de als negentiende geplaatste Engelsman Mervyn King.

De Zwaan onderuit tegen wereldkampioen

Eerder op de avond opende Jeffrey de Zwaan het bal met een simpele 3-0 (3-0, 3-2, 3-1) zege op de Indiër Nitin Kumar. Later mocht hij al meteen aantreden voor zijn tweederondepartij tegen regerend wereldkampioen Rob Cross. Na een goed begin ging hij met 3-1 ten onder tegen de Engelsman.

De Zwaan opende sterk, won de eerste set met 3-0, maar liep daarna vooral achter de feiten aan, ondanks zijn hoogste gemiddelde ooit bij een tv-toernooi (106.09).

Cross worstelde na zijn wereldtitel van vorig jaar lang met zijn vorm, maar liet in het vervolg van de wedstrijd bij vlagen wat van zijn klasse van vorig jaar zien. Nadat De Zwaan enkele dubbels had gemist besloot de Engelsman het duel met een 52-finish.

Uitslagen 13 december

JEFFREY DE ZWAAN (NED) Nitin Kumar (Ind) 3-0
Martin Schindler (Dui) Cody Harris (Nzl) 2-3
JAN DEKKER (NED) Lisa Ashton (Eng) 3-1
JEFFREY DE ZWAAN (NED) Rob Cross (Eng) 1-3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl