Lisa Ashton met haar trofee na het winnen van het WK (BDO) in 2017
NOS Sport

Wacht maar tot vrouwen darts net zo beheersen als het luchtpistool

"Waarom zijn mannen nou ook in deze sport beter dan vrouwen?", verzucht Aileen de Graaf. Een van de beste vrouwelijke darters ter wereld bekent dat ze zich er suf over heeft gepiekerd. Want anders dan bij veel andere sporten is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke darters helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Sterker nog: volgens bewegingswetenschapper Bert Otten zijn er vergelijkbare sporten waarin vrouwen juist beter zijn dan mannen. "Op de Olympische Spelen in Rio deden de vrouwelijke schutters het met het luchtpistool beter dan de mannen. Het zit 'm dus niet in het ergens naar kijken en dan mikken."

En toch is er een aantoonbaar niveauverschil tussen mannelijke en vrouwelijke darters. Bij het WK (PDC) dat vanavond van start gaat, doen er voor het eerst twee vrouwen mee, maar het is niet de verwachting dat zij een rol van betekenis zullen spelen.

Wet van de grote getallen

"Die vraag krijg ik vaker", zegt ook Niels de Ruiter, directeur van de Nederlandse dartsbond, als hem om een verklaring wordt gevraagd. Een pasklaar antwoord heeft hij niet. Maar wel cijfers: van de 32.000 leden in Nederland is maar zo'n vijf tot acht procent vrouw. Logisch dus dat daar minder talent uit voortkomt.

Diezelfde wet van de grote getallen komt De Graaf tegen op de toernooien, waar de tegenstand in de eerste rondes soms zo minimaal is dat het meer wegheeft van warmdraaien voor de finale dan serieuze competitie.

Aileen de Graaf

Het aantal wedstrijden onder grote druk is dus verwaarloosbaar in vergelijking met de duels die de mannen onder hoogspanning en het toeziend oog van een genadeloos publiek en miljoenen tv-kijkers moeten gooien.

De Graaf: "En als een vrouw dan een keer dat podium krijgt, moet ze het wel meteen bewijzen. Want je weet hoe de reacties zullen zijn als je het niveau niet haalt. Dat brengt druk met zich mee."

'Mannen denken simpeler'

Andersom ervaart Jan Dekker juist druk omdat hij het in de eerste ronde moet opnemen tegen Lisa Ashton. Een loting waar hij helemaal niet blij mee is, omdat iedereen ervan uitgaat dat hij die partij wel even gaat winnen.

"Maar mannen kunnen dat beter van zich af laten glijden", zegt De Graaf. "Zij denken veel simpeler, terwijl ik merk dat bij vrouwen een gemiste dart veel langer door het hoofd blijft spoken."

2007: Niels de Ruiter, nu directeur van de bond, in zijn dartsjaren

Die uitleg zou een verklaring kunnen zijn in een mentaal loodzware sport als darts. Maar volgens Otten, hoogleraar neuromechanica aan de Rijksuniversiteit Groningen, is daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor.

Centrale visie

Die is er wel voor de fysieke verschillen. Otten: "Mannen zijn langer en dus is de afstand naar het bord korter. En bij mannen is de centrale visie, het kijken naar een specifiek punt, beter dan bij vrouwen, die juist meer van de omgeving zien. Maar die verschillen zijn maar klein en verklaren niet het grote verschil in niveau."

Zodoende komt Otten tot de conclusie dat vrouwen wel degelijk in staat moeten zijn om mannen partij te bieden aan het dartbord. Maar dan moet wel de gedachte doorbroken worden dat darts een wereld van mannen is.

Otten: "Als je meer vrouwen aan het darten krijgt en ze ook echt de kans geeft en stimuleert, zullen ze hetzelfde niveau halen. Net als bij het luchtpistool schieten."

'Ashton, maak de vrouwen trots'

Het is een hoopgevend vooruitzicht voor de dartende vrouwen, maar zover is het nog lang niet. Al kan er vanavond weer een belangrijke stap gezet worden als Ashton het tegen Dekker opneemt. "Ik heb er vertrouwen in", besluit De Graaf. "Ik hoop dat ze de vrouwen goed vertegenwoordigt en ons trots maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl