NOS Nieuws

De vagina heeft een 'nieuwe' naam: poenie

Het vrouwelijke geslachtsdeel wordt vanaf nu niet alleen meer vagina genoemd. De luisteraars van het NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag mochten de afgelopen dagen een ander woord kiezen, en de winnaar is: poenie.

Het woord poenie is niet nieuw, het is afgeleid van punani. Het is in Suriname een gangbaar woord en van daaruit opgenomen in Nederlandse straattaal. Rapper Boef verwerkte het bijvoorbeeld in zijn lied Antwoord, dat hij schreef na de commotie over zijn kech-uitspraak.

Geen gangbaar alternatief

Het initiatief komt van sidekick Cielke Sijben. Ze zag in het televisieprogramma Me Jane You Tarzan? van Sofie van den Enk dat het vrouwelijke geslachtsdeel geen gangbare 'koosnaam' heeft, terwijl als het over de penis gaat het heel normaal is om het woord piemel te gebruiken.

Ook bleek dat in Zweden vijftien jaar geleden al een nieuwe naam werd geïntroduceerd voor de vagina: snippa. Na een grote publiciteitscampagne is het begrip daar inmiddels helemaal ingeburgerd.

De woorden poenie en piemel passen volgens Elsbeth Reitzema,van het kenniscentrum Rutgers, goed bij elkaar:

'Poenie en piemel, dat past wel bij elkaar'

De Wild in de Middag riep daarom de hulp in van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers om andere namen te bedenken waarop gestemd kon worden. Luisteraars konden kiezen uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni. Poenie was de favoriet met 34,5 procent van de stemmen. Op plaats twee eindigde vagina en yoni kwam als derde uit de bus.

Sofie van den Enk is blij met de uitslag. "Het lijkt mij een prettige benaming als je het vrouwelijk geslachtsdeel bijvoorbeeld met je 4-jarige dochter bespreekt", zegt de presentatrice. "Het maakt praten erover gemakkelijker, en dat heeft weer positieve invloed op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes."

Het is de bedoeling dat poenie daadwerkelijk een gangbare naam wordt, maar het gaat vagina niet vervangen, zegt Elsbeth Reitzema van Rutgers: "We gaan kijken bij kinderen, ouders en leerkrachten of zij poenie ook een prettig woord vinden als evenknie voor het woord piemel. En de woorden vagina en vulva blijven ook gewoon. Zeker in de voorlichting."

In Zweden werd een liedje gebruikt om het nieuwe woord te promoten, dus maakte De Wild in de Middag ook een liedje:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl