Geen schaamhaar, kleine binnenste schaamlippen, roze. "Vulva's worden vaak op dezelfde manier afgebeeld, maar dat is niet realistisch", zegt illustrator Hilde Atalanta. Ze vraagt met The Vulva Gallery aandacht voor allerlei soorten, maten en kleuren vulva's.
Iedere dag post ze een andere vulva op haar Instagram-account. Wij keken een dag mee met Hilde:
Hilde begon twee jaar geleden, toen ze hoorde dat de schaamlipverkleining steeds populairder wordt. "Als je op 'lange binnenste schaamlippen' googelt, krijg je meteen een hele rits aan cosmetische klinieken die zeggen dat ze je kunnen fixen. Oftewel: er is iets mis met je. Maar er is helemaal niks mis met je."
In 2016 werden wereldwijd 45 procent meer schaamlipcorrecties uitgevoerd dan in 2015. Daarmee was het toen de snelst groeiende cosmetische ingreep. In Nederland worden zulke cijfers niet bijgehouden.
"De trend wijt ik aan een gebrek aan goede seksuele voorlichting", zegt Hilde. Daarom werkt ze aan een boek. "Daarmee wil ik thema's als menstruatie en afscheiding bespreekbaar maken. En ik heb het ook over anatomie van bijvoorbeeld schaamlippen en de diversiteit daarin."
Arts-seksuoloog
Plastisch chirurg en arts-seksuoloog Müjde Özer is het met Hilde eens: "Vulva's mogen niet alleen natuurgetrouwer, maar ook vaker worden afgebeeld. En er mag überhaupt vaker worden gepraat over het vrouwelijk genitaal en vrouwelijke seksualiteit."
Özer maakt zich niet zozeer zorgen over het aantal schaamlipverkleiningen, maar de manier waarop er naar een vrouwelijk geslachtsdeel wordt gekeken, vindt ze wel zorgelijk. "Bloot mag, vindt bijvoorbeeld de industrie van erotische tijdschriften, maar zodra er een schaamlip te zien is, is dat porno. Dat slaat nergens op, want daardoor denken mensen dat je binnenste schaamlippen niet mogen uitsteken."