POLICÍA NACIONAL

Wekdienst 12/12: Jos B. voor de rechter en actiegroepen naar Flevoland

time icon

Goedemorgen! De verdachte in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen, Jos B., staat voor het eerst voor de rechter en actiegroepen trekken naar het provinciehuis van Flevoland. Ze willen dat Staatsbosbeheer stopt met het afschieten van edelherten.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van woensdag 12 december.

Het is droog en zo nu en dan laat de zon zich zien. Het wordt 3 tot 5 graden. Vanaf morgen kouder met temperaturen rond de 2 graden en 's nachts op veel plaatsen kans op lichte vorst.

ANP

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je verwachten vandaag?

  • Jos B. staat voor de rechter in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. De jongen van 11 werd in augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Jos B. werd eerder dit jaar aangehouden na een dna-match. Het gaat om een pro- formazitting, de zaak wordt niet inhoudelijk behandeld.
  • Actiegroepen demonstreren vanmiddag bij het provinciehuis in Flevoland tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Ze willen dat Staatsbosbeheer de prikpil gebruikt om de populatie in te dammen.
  • De Oekraïense activist en filmregisseur Oleg Sentsov ontvangt de Sacharovprijs. De prijsuitreiking is vandaag in Straatsburg maar Sentsov zal er niet bij zijn. Hij zit in Rusland een gevangenisstraf van 20 jaar uit vanwege zijn verzet tegen de annexatie van de Krim.

Wat heb je gemist?

In en rond Straatsburg wordt met man en macht gezocht naar de dader van de aanslag van gisteravond. Er zijn 350 agenten en leden van speciale eenheden op zoek naar de man die rond 20.00 uur gisteravond het vuur in de stad opende.

Drie mensen kwamen om het leven. Er zijn ook elf gewonden, van wie zes zwaargewonden. De politie gaat uit van terrorisme, maar over het motief is nog niets bekend.

Ander nieuws uit de nacht

Testapparatuur verlaat de haven van San Francisco, eerder in 2018. EPA

En dan nog even dit

Het systeem van Nederlander Boyan Slat dat is ontwikkeld om plastic afval in de oceanen op te ruimen, beweegt te langzaam om het plastic vast te houden. Slat zegt in de Volkskrant dat haperingen in het project zijn ingecalculeerd. Het project is volgens hem daarom allesbehalve mislukt. Later vandaag gaan technici op weg naar de 'plasticvanger' op de Stille Oceaan.

De 24-jarige Slat haalde in 2012 het wereldnieuws met zijn ambitieuze project. Slat bedacht zijn plan als vwo-scholier toen hij na een duik in de zee bij Griekenland was geschrokken van de hoeveelheid plastic in het water. De afgelopen jaren haalde hij ruim 30 miljoen euro aan donaties op voor zijn plan.

Twee maanden geleden vertrok de 600 meter lange arm uit de haven van San Francisco voor de eerste echte test op weg naar de Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep met een omvang van drie keer Frankrijk die drijft tussen San Francisco en Hawaï.

Fijne dag!

STER Reclame