ANP

De Britse premier May is vanmorgen op bezoek geweest in het Catshuis in Den Haag. Ze had een ontbijtbespreking met premier Rutte over de brexit-deal, waarover twee jaar is onderhandeld tussen het Verenigd Koninkrijk en de 27 overige lidstaten van de Europese Unie.

Gisteren stelde May de belangrijke stemming over het akkoord in het Lagerhuis uit. Die zou vanavond zijn, maar er tekende zich een ruime meerderheid af die de deal zou verwerpen. May maakt nu een tour langs haar EU-collega's in de hoop om extra toezeggingen te krijgen.

Rutte was de eerste die zij sprak. May reist nu door naar Berlijn, waar zij een ontmoeting heeft met bondskanselier Merkel.

May arriveert bij Catshuis voor overleg met Rutte

Rutte is na Merkel de langstzittende regeringsleider in de EU en speelt mede daarom een belangrijke rol. "Als je hem mee hebt, volgen er meer", zegt politiek verslaggever Lars Geerts. "En als je vervolgens Merkel en Macron nog kunt ompraten, ben je een eind op weg naar een nieuw akkoord."

Overigens denkt Geerts niet dat Rutte May behalve een kop thee en een croissantje veel te bieden had. De Nederlandse premier zei afgelopen vrijdag op zijn persconferentie nog dat de deal die nu op tafel ligt "het onderste uit de kan" is. "Iets beters krijg je echt niet."

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt dat er niet opnieuw wordt onderhandeld. "Er kunnen hoogstens nog wat delen van het akkoord worden opgehelderd", zei hij tijdens een debat van het Europees Parlement over de EU top van donderdag. Juncker spreekt May vanavond in Brussel.

STER reclame