AFP

De lidstaten van de Europese Unie gaan niet opnieuw onderhandelen over het brexit-akkoord. Dat schrijft EU-president Donald Tusk op Twitter. Hij reageert op het besluit van de Britse premier May om de Lagerhuis-stemming over het akkoord uit te stellen.

Op de al geplande EU-top van donderdag maakt Tusk wel ruimte in de agenda om de nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Hij wil praten over mogelijkheden om kritische leden van het Lagerhuis achter het akkoord te scharen. Maar er komen dus geen nieuwe onderhandelingen, benadrukt Tusk, ook niet over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

De uitspraak van Tusk betekent dat er geen letter verandert aan het akkoord dat de Britse regering en de EU vorige maand sloten. Wel kan mogelijk in de begeleidende politieke verklaring een passage worden toegevoegd om bepaalde punten uit het akkoord te verduidelijken.

Ook de Nederlandse minister Blok zegt dat het "niet makkelijk" zal worden, maar wil wel naar May luisteren:

'Laten we maar eens kijken met welk voorstel ze komen'

May zei vandaag in het Lagerhuis dat ze nog altijd achter het akkoord staat. Wel wil ze met EU-leiders bespreken of er meer "aanvullende zekerheden" kunnen worden gegeven dat de Britten niet eindeloos in de douane-unie vastzitten. Veel Conservatieve voorstanders van een brexit zijn daar bang voor als er geen oplossing kan worden gevonden voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Na de brexit wordt dit een buitengrens van de EU, maar fysieke controles zouden daar niet moeten komen.

Correspondent Suse van Kleef verwacht dat Tusk met zijn opstelling te weinig ruimte biedt om voldoende Lagerhuis-leden over te halen om het akkoord toch te steunen.

Lagerhuis

Naar aanleiding van het uitstel van de stemming over het akkoord, is er morgen een drie uur durend debat in het Lagerhuis. Dat heeft parlementsvoorzitter Bercow aangekondigd op verzoek van Labour-leider Corbyn. "Het is niet in orde dat de regering het tijdspad eenzijdig aanpast, zonder dat het Lagerhuis de kans krijgt om zich daarover uit te spreken", zei de oppositieleider. Ook leden van May's Conservatieve Partij steunden het extra debat.

STER reclame