AFP

De dag na het massaprotest van de gele hesjes is de storm gaan liggen. In de straten van Parijs is duidelijk te zien wat voor veldslag er gisteren heeft plaatsgevonden. De beelden liegen er niet om: de ravage is enorm.

Auto's zijn in brand gestoken en ruiten ingegooid. Winkels werden geplunderd, snelwegen geblokkeerd en barricades opgeworpen. Ondanks de inzet van duizenden politieagenten, is het niet gelukt de stad te sparen.

AFP

Parijzenaren betreuren de schade. "Alles is kapot", zegt Gregory Caray, eigenaar van twee meubelzaken in Parijs, tegen persbureau Reuters. Zijn winkels zijn niet vernield, maar de planken die hij uit voorzorg op zijn panden had gespijkerd zitten wel onder de graffiti.

Hij begrijpt de frustratie van de gele hesjes, maar keurt het geweld af. "Dit is volledig onaanvaardbaar. Dit is het derde weekend op rij. Kijk om je heen, alles is kapot en beschadigd. Al die winkels moeten sluiten en geld uitgeven aan reparaties."

AFP

En veel kosten gaat het zeker. Volgens een woordvoerder van de burgemeester van Parijs was het geweld gisteren minder ingrijpend dan een week geleden, maar is de schade aanzienlijk groter. "Wat er gisteren in Parijs heeft plaatsgevonden is catastrofaal", zei Emmanuel Grégoire tegen een Franse radiozender.

Ook in andere Franse steden botsten demonstranten met de politie. In onder meer Bordeaux en Toulouse kwam het tot ongeregeldheden. In totaal zijn in het hele land meer dan 1700 mensen opgepakt. Van hen zijn er ruim 1200 vastgezet, schrijft persbureau AP.

AFP
AFP
AFP
AFP
Reuters
AFP

STER reclame