NOS Nieuws

Oude tweets zetten streep door Oscar-presentatie Kevin Hart

De Amerikaanse komiek en acteur Kevin Hart trekt zich terug als presentator van de Oscaruitreiking. Hij doet dat nadat ophef was ontstaan over anti-homotweets die hij in het verleden heeft verstuurd.

Hart (39) zegt dat hij de aandacht niet wil afleiden op een avond waarop artiesten moeten schitteren. Hij heeft de homo-gemeenschap zijn excuses aangeboden voor de tweets. Eerder zei hij dat mensen niet zo moeilijk moeten doen over zijn oude tweets en dat hij zich niet laat frustreren door critici.

De komiek heeft de afgelopen jaren honderden negatieve tweets over homo's verstuurd. Een aantal daarvan heeft hij de afgelopen dagen verwijderd, maar sommige zijn bewaard gebleven. Zo schreef Hart in 2011 dat als zijn zoon zou spelen met een poppenhuis, hij dat zou kapotslaan op diens hoofd "omdat dat gay is". Verder gebruikte Hart 'homo' vaak als scheldwoord.

Jaren geleden zei Hart in zijn comedyshow dat het een van zijn grootste angsten is dat zijn zoon homo is. "Ik ben geen homofoob", zei Hart. "Doe wat je wil, wees gelukkig. Maar ik als heteroseksuele man, als ik kan voorkomen dat mijn zoon homo wordt, dan doe ik dat."

Dat Hart de Oscaruitreiking op 24 februari zou presenteren, was pas een paar dagen bekend. "Dit is een kans die je maar een keer in je leven krijgt", schreef hij eerder deze week op Instagram.

Een paar uur voor zijn besluit zei Hart op Instagram dat de organisatie van de uitreiking hem heeft gezegd dat hij excuses moest aanbieden, anders zou een andere presentator worden gezocht. Ook zei hij toen dat hij geen excuses ging aanbieden:

Een vervanger vinden voor Hart wordt lastig, denkt filmjournalist Robbert Blokland. "De kans dat je een boel kritiek over je heen krijgt is groot", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Of je bent niet grappig, of je bent te grappig, of je bent niet van onomstreden gedrag."

Het is volgens hem al lang geen gegeven meer dat mensen het automatisch zien zitten om de Oscars te presenteren. "Het is hét feestje van Hollywood en je moet iedereen in de filmindustrie kunnen vertegenwoordigen. Presentatoren kiezen veel liever voor de Golden Globes bijvoorbeeld, want dat is veiliger."

#OscarSoWhite

Dat heeft deels te maken met het imagoprobleem van de Oscars. De afgelopen jaren was er regelmatig kritiek. Zo werd drie jaar geleden de hashtag #OscarSoWhite in het leven geroepen, omdat er te weinig zwarte acteurs op de lijst met genomineerden stonden.

Blokland weet zelf ook niet goed wie Hart zou moeten vervangen. "Ik heb nog geen namen horen rondzingen. Misschien dat ze de presentator van vorig jaar, Jimmy Kimmel, opnieuw kunnen vragen. En anders is Ellen DeGeneres wel een veilige keuze. Mensen vinden haar heel leuk en zij vertegenwoordigt de lhbt-gemeenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl