Akkoord over uitruil gevangenen bij start vredesbesprekingen Jemen
De oorlogvoerende partijen in Jemen zijn het eens geworden over de ruil van krijgsgevangenen. "Daardoor worden duizenden herenigd met hun families. Dat is het resultaat van het effectieve en harde werk van beide delegaties", zei de VN-gezant voor Jemen, de Brit Martin Griffiths, bij de start in Zweden van de vredesonderhandelingen voor Jemen.
Die onderhandelingen vinden plaats in een kasteel op 50 kilometer van Stockholm. De laatste keer dat de partijen met elkaar onderhandelden was in 2016 in Koeweit. In september van dit jaar liepen onderhandelingen stuk omdat de Houthi's niet kwamen opdagen bij een door de VN geleide bijeenkomst in Zwitserland. De VN hoopt dat dit keer een doorbraak in de al drie jaar durende oorlog wordt bereikt.
Griffiths beschouwt het akkoord over de gevangenenruil als een goed teken en een eerste stap voor het scheppen van vertrouwen tussen de Houthi-rebellen en de Jemenitsche regering. Ook zei hij dat beide partijen bereid lijken om te stoppen met vechten.
Andere punten die bij de besprekingen aan de orde komen, zijn de betaling van salarissen van ambtenaren die in Houthi-gebied wonen, de eventuele overdracht van de haven van Hodeida en de heropening van het vliegveld van Sanaa, zodat hulpgoederen kunnen worden aangevoerd. Om Hodeida, cruciaal voor de import van goederen, wordt al maanden slag geleverd en tot nu toe zijn de rebellen erin geslaagd stand te houden.
Scepsis
De VN-medewerkers die bij de onderhandelingen betrokken zijn, waarschuwen voor hoge verwachtingen. Ze hopen dat er in ieder geval kleine stappen kunnen worden gezet die bijdragen aan vermindering van de humanitaire nood.
Hun scepsis komt voort uit de eisen waarmee beide delegaties op het laatste moment op de proppen kwamen en de beschuldigingen over en weer.
Voedseltekort
De drie jaar durende strijd heeft aan zeker tienduizend mensen het leven gekost en mogelijk veel meer. Hulporganisatie Save the Children meldde vorig maand dat sinds het uitbreken van de oorlog 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen door de honger.
Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties wordt de voedselvoorziening van 17,8 miljoen Jemenieten bedreigd. 8 miljoen Jemenieten zijn voor hun voedsel volledig afhankelijk van hulp uit het buitenland.