NOS Nieuws

Veroordeelde ex-premier Curaçao Schotte meldt zich bij gevangenis

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Gerrit Schotte zit vast. Vanochtend lokale tijd meldde de voormalig premier zich te voet bij de gevangenis van Curaçao. Hij moet daar een celstraf uitzitten van drie jaar vanwege ambtelijke corruptie en witwassen. Met hem liepen ruim honderd sympathisanten, partijgenoten, parlementariërs en familie mee.

Zijn partner Cicely van der Dijs liep ook mee. Zij is door de rechtbank veroordeeld voor het helpen van haar man. Het Openbaar Ministerie heeft gezegd dat ze haar straf later uit kan zitten. Bovendien heeft Van der Dijs een gratieverzoek bij de gouverneur ingediend. Dat loopt nog.

Schotte met zijn partner sympathisanten

Schottes partij MFK had woensdag een oproep gedaan aan het volk van Curaçao om mee te lopen en te demonstreren tegen wat zij noemt een gerechtelijke dwaling.

Zij zijn ervan overtuigd dat Schotte gehandeld heeft in het belang van zijn partij en het land Curaçao. De Nederlandse rechters zouden meegegaan zijn in het politieke spel van zijn tegenstanders.

Bekijk de beelden van Schotte die zich bij de gevangenis meldt:

Schotte meldt zich bij de gevangenis

Bij aankomst bij de gevangenis werd Schotte met bijbel in de arm geklemd begroet door gevangenen die vanuit hun cellen om zijn en hun vrijheid scandeerden. De MFK-politicus is daar mateloos populair. Bij de laatste verkiezingen in 2017 won Schotte veertig procent van de stemmen in de gevangenis.

Naast zijn celstraf mag Schotte zich vijf jaar niet verkiesbaar stellen en ook een ministerspost ligt niet meer in het verschiet vanwege strenge screeningseisen op het eiland. Die werden ingesteld toen Schotte als premier werd afgezet in 2012.

Maar de voormalige premier heeft gezegd zijn partij vanuit de gevangenis te zullen blijven leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl