NOS SportAangepast

Nederland op WK hard onderuit tegen Duitsland

Hockeyers krijgen kous op de kop tegen Duitsland

Nederland heeft in z'n tweede groepswedstrijd bij het WK in India een gevoelige nederlaag geleden. Oranje nam in de kraker tegen Duitsland een 1-0 voorsprong en bleef tot de rust ook sterker, maar kreeg uiteindelijk een 4-1 nederlaag te slikken.

De groepswinst lijkt daardoor uit het zicht te zijn, waardoor de mannen van bondscoach Max Caldas, die voor de honderdste keer op de bank zat bij Nederland, tot een tussenronde veroordeeld is op het titeltoernooi. Alleen de nummer één in de groep van vier plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales.

Afgrijzen

Nederland begon sterk aan de wedstrijd. Het eerste schot op doel was weliswaar van Duitse makelij - Christopher Rühr schoot hard naast - maar daarna was Oranje constant dreigend. In de achtste minuut kon doelman Tobias Müller maar net voorkomen dat Billy Bakker met een tip-in van dichtbij de score opende.

In de dertiende minuut was het wel raak, toen Valentin Verga de bal onderschepte en met een harde voorzet Mirco Pruyser trachtte te bereiken. Lukas Windfeder stak daar letterlijk een stokje voor, maar zag tot zijn afgrijzen de bal in zijn eigen doel belanden: 1-0. Een treffer overigens die op naam van Verga de boeken in is gegaan.

Thierry Brinkman feliciteert Valentin Verga met de 1-0

Kort voor de eerste onderbreking mocht Duitsland de eerste strafcorner van de wedstrijd nemen en die leidde bijna tot de gelijkmaker. Met een variant werd de Oranje-defensie op het verkeerde been gezet, maar aangever Mathias Müller zag zijn inzet via de paal weer het veld in stuiteren.

In het tweede kwart bleef Nederland de met meer energie spelende ploeg. Schoten van aanvoerder Bakker en Bob de Voogd gingen voorlangs, terwijl Jonas de Geus na een mooie voorbereidende actie zijn inzet op de voet van Walter zag eindigen.

Venijn

Net als in het eerste kwart zat ook nu het Duitse venijn in de staart. Nadat doelman Pirmin Blaak een backhand van Niklas Wellens had gekeerd, mocht Duitsland in de slotminuut twee keer aanleggen voor een strafcorner. Bij de tweede werd de variant van eerder in de wedstrijd herhaald en deze keer had Möller wel succes: 1-1.

Jonas de Geus sticht gevaar namens Oranje

Meteen in de tweede helft zag Jeroen Hertzberger, die met drie goals een groot aandeel had in de 7-0 zege op Maleisië van zaterdag, een poeier met de backhand net naast gaan.

Nieuwe scoringskansen volgden pas tien minuten later bij de eerste strafcorners voor Nederland. Jeroen Hertzberger - eerste man Mink van der Weerden zat op de bank - wist daar echter geen treffers uit te peuren. Even later mocht ook Van der Weerden het proberen, maar ook hij had geen succes.

In het vierde kwart van het duel, dat na rust meer in evenwicht was, kreeg Nederland de kous op de kop. Nadat Walter paraat had gestaan bij een kansje van Thijs van Dam, verdween in de 51ste minuut een strafcorner van Lukas Windfeder dwars door het midden achter Blaak.

De teleurstelling druipt er vanaf bij Sander de Wijn

Niet veel later bracht Blaak redding, maar werd de bal opnieuw ingebracht door Niklas Wellen en drukte Marco Miltkau de Nederlandse ploeg nog verder in de zorgen. Rühr mocht daarna uit een strafbal de geflatteerde eindstand nog op het bord brengen: 4-1.

Lucky balletjes

Sander de Wijn concludeerde dat Duitsland doortastender was geweest op de beslissende momenten. "Of het nou lucky balletjes waren of niet, bij hen vielen ze net wel in het vierde kwart en daardoor liep de score wat op. Maar als je de wedstrijd hebt gezien, weet je dat dat geflatteerd is. We hebben ook genoeg positieve dingen laten zien."

Pruyser baalde van de nederlaag. "We deden ons best en kwamen ook goed door, maar het viel gewoon niet niet. Dat is jammer."

"We moeten nu rustig zien te blijven. We hebben dit vorig jaar ook meegemaakt tegen België. Dus er is niet heel veel aan de hand", verwees de spits naar het EK in Antwerpen. Nederland kreeg in de poulefase een 5-0 nederlaag te slikken, maar keerde wel met de titel naar huis.

Maleisië en Pakistan in evenwicht

Het andere duel in groep D tussen Maleisië en Pakistan, dat zaterdag met 1-0 verloor van de Duitsers, eindigde in een gelijkspel. Pakistan dacht er dankzij de treffer van Muhammad Atiq in de 51ste minuut met de zege vandoor te gaan, maar in de slotfase kwamen de door Roelant Oltmans gecoachte Maleisiërs via een strafcorner toch nog op 1-1.

Nederland speelt zondag (14.30 uur) de laatste groepswedstrijd tegen Pakistan. Duitsland neemt het dan op tegen Maleisië.