Nederlandse hockeyers spelen Maleisië omver in eerste WK-duel

Oranje-hockeyers beginnen WK uitstekend met zevenklapper tegen Maleisië

Nederland is het WK hockey in India sterk begonnen. De Oranje-mannen, op jacht naar de vierde Nederlandse wereldtitel en de eerste sinds 1998, kenden in hun eerste groepsduel weinig mededogen met Maleisië dat met 7-0 onder de voet werd gelopen door de nummer vier van de wereld.

Oranje begon energiek aan het duel in Bhubaneswar en zette de tegenstander, gecoacht door Roelant Oltmans, direct met de rug tegen de muur. Dat leidde tot kleine kansjes en een eerste strafcorner na tien minuten. De uithaal van Mink van der Weerden kon door de Maleisische verdediging worden geneutraliseerd.

Een minuut later was het alsnog raak via Jeroen Hertzberger in de rebound na een schot van Mirco Pruyser. De arbiter vroeg nog wel de hulp van de videoscheidsrechter in omdat hij een slag met de (verboden) bolle kant vermoedde, maar die kon geen fout constateren.

Hertzberger scoort eerste Nederlandse doelpunt op WK in India

Net voordat het eerste kwart achter de rug was, kreeg ook Maleisië een strafcorner. De variant die volgde, werd door keeper Pirmin Blaak met zijn linkerhandschoen onschadelijk gemaakt.

In het begin van het tweede kwart mocht Nederland drie strafcorners op rij nemen, maar resultaat bleef opnieuw uit, nu dankzij knap ingrijpen door de 39-jarige doelman Kumar Subramiam, die in het vervolg van het duel veel vaker een hinderlijke sta-in-de-weg bleek voor Oranje. Bij de tip-in van Pruyser, aangespeeld door Hertzberger, moest hij toch capituleren: 2-0. De Nederlandse rolverdeling was omgedraaid bij de 3-0.

Brede glimlach

Meteen na de pauze stond Kumar, zoals de doelman van de nummer twaalf van de wereld, zich laat noemen, paraat bij een schot van Pruyser, die de glansrol van de sluitpost met een brede glimlach aanzag. Kort daarop kreeg Kumar hulp van lat en paal bij inzetten van Pruyser en aanvoerder Billy Bakker.

In de 35ste minuut kwam er toch een vierde treffer bij, toen Mink van der Weerden de zesde Nederlandse strafcorner verzilverde. Nog voor het verstrijken van het derde kwart pikte ook jubilaris Robbert Kemperman - hij speelde zijn 200ste interland - een goaltje mee: 5-0.

Jubilaris Kemperman pikt doelpunt mee in 200ste interland

In het laatste kwart namen de mannen van bondscoach Max Caldas zichtbaar gas terug, maar Maleisië kon niet voorkomen dat Thierry Brinkman en Hertzberger met zijn derde treffer - acht tellen voor het eindsignaal - de score opvoerden tot 7-0. De man van de hattrick werd prompt uitgeroepen tot 'Man of the match', goed voor 50.000 roepies, ofwel zo'n 600 euro.

Ook Duitsland wint

De tweede wedstrijd die vandaag in groep D werd gespeeld, leverde een overwinning op voor Duitsland, de winnaar van olympisch brons in 2016. Marco Miltkau was tegen Pakistan verantwoordelijk voor het enige doelpunt van het duel.