NOS NieuwsAangepast

Duur medicijn ineens fors goedkoper: 'goed nieuws' maar ook zorgen

Het medicijn waar in Nederland het meeste geld aan wordt uitgegeven daalt sterk in prijs. Fabrikant Abbvie van het middel Humira, dat wordt gebruikt tegen reuma en bij darmziektes, verlaagt de prijs van het medicijn met zo'n 80 procent. Een spuit kostte voorheen zo'n 600 euro, maar daar blijft nu nog ruim 100 euro van over.

Volgens het FD levert dat de Nederlandse zorg een besparing op die kan oplopen tot 180 miljoen euro.

Het patent op het medicijn liep in oktober af. Verschillende fabrikanten wilden goedkopere varianten op de markt brengen, maar de oorspronkelijke producent verlaagt de prijs nu nog veel meer.

Keihard bedrijf

"Het is een hele flinke korting", zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ. "Dat is goed nieuws, voor de premie en voor de patiënten."

Volgens Arnold Vulto van Biosimilars Nederland is de prijsverlaging uitzonderlijk. Hij stimuleert het maken van goedkopere varianten van bestaande medicijnen. "Dit kwam als donderslag bij heldere hemel", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij vermoedt dat de Amerikaanse producent de concurrentie uit de markt wil krijgen. "Ik maak mij zorgen. Abbvie ken ik als een keihard opererend bedrijf. Als de concurrentie straks uit de markt verdwenen is, dan blijven ze deze prijs niet meer bieden."

Abbvie wil niet op de kritiek ingaan omdat het bedrijf geen uitspraken doet over de Nederlandse prijsstelling.

Risico

VGZ deelt de zorgen van Vulto. "We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar dat concurrenten uit de markt geweerd worden is een risico wat wij ook zien."

Patiënten die afhankelijk zijn van Humira zijn ook bezorgd over de prijsverlaging. Als concurrenten uit de markt geweerd worden, heeft dat namelijk risico's voor de beschikbaarheid van het medicijn, zegt ReumaNederland.

"Je bent als patiënt kwetsbaar als er maar één fabrikant is", zegt een woordvoerder van de patiëntenvereniging. "Het kan leiden tot tekorten als de leverancier ervoor kiest om het niet meer aan te bieden, of als ze het om welke reden dan ook tijdelijk niet meer kunnen leveren."

Meevaller

Het kabinet meldde vorige week nog een meevaller rond de zorg. Onder meer doordat medicijnen minder duur worden, was er 1,5 miljard euro minder nodig voor de zorg dan begroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl