Het vonnis leidde eerder tot veel woede in Pamplona EPA

Spaanse 'Roedel' opnieuw vrijgesproken van groepsverkrachting Pamplona

time icon Aangepast

Een Spaans regionaal gerechtshof heeft vandaag een omstreden vonnis tegen vijf mannen bevestigd. De mannen die een 18-jarige vrouw in Pamplona langdurig misbruikten, werden in april vrijgesproken van verkrachting. Ze werden alleen veroordeeld voor seksueel misbruik. Volgens de rechter was er geen sprake van geweld, omdat de vrouw zich niet had verzet.

Het misbruik vond plaats in 2016, tijdens de jaarlijkse fiesta, de stierenrennen in Pamplona. Vijf mannen, die zichzelf 'de Roedel' noemden, dwongen een vrouw urenlang tot seks. Correspondent Rop Zoutberg: "Ze sloten dat meisje in in een portiek, misbruikten haar één voor één en filmden dat ook." Een dag later werden de mannen opgepakt.

Tegen de vijf, tussen de 26 en 29 jaar, werd 22 jaar cel geëist. De rechter veroordeelde hen tot negen jaar cel voor het misbruik, maar vond dat er geen sprake was van verkrachting. "De rechtbank heeft vandaag wel gezegd te zullen kijken naar iets wat eerder niet is meegenomen in het proces, namelijk dat de mannen alles hebben gefilmd", zegt Zoutberg. "Dat zou mogelijk kunnen leiden tot verhoging van de straf."

Het slachtoffer heeft na het eerst vonnis in april al gezegd in beroep te zullen gaan. Ze zegt dat ze zich niet heeft verzet omdat ze hoopte dat het dan sneller voorbij zou zijn.

De vrijspraak voor groepsverkrachting leidden tot dagenlange massale protesten in Pamplona. Ook kwamen duizenden vrouwen met hun eigen verhaal over verkrachtingen naar voren. Daarbij gebruikten ze op Twitter de hashtag 'cuentalo', wat Spaans is voor 'vertel het'.

Zoutberg verwacht dat de bekrachtiging van het vonnis tot nieuwe protesten zal leiden. "Ik weet wel zeker dat mensen opnieuw de straat op zullen gaan. En deze zaak is nog lang niet voorbij. Een van de advocaten van de veroordeelden heeft al gezegd naar het hooggerechtshof in Madrid te zullen gaan. Daar zal deze zaak weer helemaal van voren af aan dienen."

STER Reclame