Wijkverpleegkundige controleert suikerspiegel ANP

De vijfminutenregistratie in de wijkverpleging moet binnen een jaar verdwijnen. Dat heeft het kabinet afgesproken met wijkverpleegkundigen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, accountants en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wijkverpleegkundigen moeten nu nog per vijf minuten verantwoorden wat zij doen. Dat leidt tot veel administratieve rompslomp en kost tijd die niet aan de zorg kan worden besteed. Om die reden werd de verplichting zeven jaar geleden al uit de wet geschrapt.

Pauline Arts-de Witt is wijkverpleegkundige en denkt zo'n 60 procent van de tijd bezig te zijn met haar administratie:

'Ik ben nu 60 procent van mijn dag bezig met administratie'

In de praktijk is er nog niks veranderd, omdat een aantal partijen er baat bij heeft. Zo vinden verzekeraars en werkgevers het handig om te zien welke zorg er precies is verleend. Voor de wijkverpleegkundigen zelf is de tijdrovende vijfminutenregistratie een grote ergernis.

In plaats van zorgprofessionals eindeloos te controleren, moeten we ze juist vertrouwen geven. En minder tijd die opgaat aan papier is meer tijd voor de zorg.

Minister De Jonge van Volksgezondheid

Minister De Jonge heeft na ruim een half jaar onderhandelen met alle betrokkenen afgesproken dat de "onnodige administratie" in 2019 echt van de baan moet zijn. "In plaats van zorgprofessionals eindeloos te controleren, moeten we ze juist vertrouwen geven. En minder tijd die opgaat aan papier is meer tijd voor de zorg."

Het ministerie en de Nederlandse Zorgautoriteit staan hen bij als zij op problemen stuiten. Er komt onder meer een speciale helpdesk.

Andere regels afschaffen?

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland zegt in een reactie dat verzorgers straks meer tijd overhouden voor hun vak: het bieden van goede zorg. Directeur Sonja Kersten is dus blij met de afschaffing, maar zegt ook dat ze doorgaat met haar strijd voor vermindering van administratieve lasten.

"Ook in andere sectoren van de zorg zijn nog heel veel onnodige regels die veel tijd kosten, maar niks bijdragen aan betere zorg. Daar moeten we zo snel mogelijk van af."

Volgens Kersten blijkt uit peilingen onder leden van de vereniging dat ze twee uur per dag kwijt zijn aan administratie, waarvan de helft onnodig zou zijn. "Er is dus nog een wereld te winnen."

STER reclame