Kamer wil onderzoek naar gevolgen platformeconomie
De Tweede Kamer wil dat de Sociaal Economische Raad (SER) onderzoekt wat de gevolgen zijn van de platformeconomie, waarmee de online verkoop van producten en diensten rechtstreeks aan de consument bedoeld wordt.
De platformeconomie kent volgens de Kamer naast gemak voor de consument ook schaduwkanten, zoals schijnzelfstandigheid en een ongunstige positie op de arbeidsmarkt voor mensen die voor een platformbedrijf werken.
Bezorgers, chauffeurs en anderen die voor een platformbedrijf werken, worden per uur betaald en hebben geen zicht op een vast contract, een pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zij verdienen vaak te weinig om deze voorzieningen zelf te kunnen betalen.
Een miljoen zzp'ers erbij
Aanleiding voor het onderzoeksverzoek is een analyse van het ING Economisch Bureau, dat voorspelt dat door de platformeconomie "in een extreem scenario" het aantal zzp'ers kan verdubbelen.
ING gaat uit van twee scenario's. In het ene scenario komen er 200.000 zzp'ers bij. In het andere, als de markt volledig de ruimte krijgt, een miljoen. "Hoe sneller de technologie zich ontwikkelt, hoe makkelijker banen in 'klussen' veranderen en hoe meer mensen zzp'er zullen worden", zeggen de analisten.
Zzp'ers in Nederland: zoveel mensen, zoveel wensen
Nederland telt zo'n 1,5 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), ongeveer 16 procent van de beroepsbevolking. Die groep is heel divers: van kunstenaar tot ict'er en van bouwvakker tot vormgever. Jong, oud, met veel of weinig vermogen en in te huren tegen uiteenlopende tarieven. Lees hier meer.
Het kabinet voorziet in het regeerakkoord dat dit op termijn een maatschappelijk probleem kan wordt, onder meer omdat platformmedewerkers minder bijdragen aan sociale voorzieningen en het voor steeds meer mensen een onzekere financiële toekomst betekent.
Tot nu toe lukt het niet om het geplande zzp-beleid uit te voeren. Het is juridisch gezien heel lastig om 'laagbetaalde' zzp'ers te onderscheiden van schijnzelfstandigen. En goedbetaalde zzp'ers zitten helemaal niet te wachten op verplichte regelingen.
Adviesraad
Ook liep het overleg over het pensioenakkoord stuk, waarin de mogelijkheid voor een zzp-pensioen werd besproken.
De SER, die het onderzoek moet gaan uitvoeren, is de belangrijkste adviesraad voor het kabinet en de Kamer over sociaal-economische vraagstukken. Hierin zijn werkgevers, werknemers, ondernemers en onafhankelijke kroonleden vertegenwoordigd.