AFP

In Washington hebben politici afscheid genomen van George Bush senior. De overleden oud-president ligt sinds gisteravond opgebaard in het Capitool, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zetelen.

Onder anderen president Trump en zijn vrouw Melania kwamen de laatste eer bewijzen aan de 41ste president van de VS, die vrijdag overleed op 94-jarige leeftijd. Verschillende anderen hielden toespraken in de Rotunda, de grote ronde zaal van het Capitool.

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, noemde Bush senior een "nederige dienaar" en een "leider met principes". Democraat Nancy Pelosi zei dat het een eer was om met George H.W. Bush te werken. "Hij was geliefd."

Politici bewijzen Bush sr. laatste eer in Capitool

"Zijn voorbeeld zal altijd inspireren", zei vicepresident Pence. "En zijn dienstbare leven zal verankerd blijven in de harten van Amerikanen."

Bush was president van 1989 tot 1993. Hij is de 32ste Amerikaan en de 12de president die opgebaard ligt in het Capitool. Tot woensdag is het voor burgers mogelijk om afscheid te nemen van de oud-staatsman.

Woensdag is uitgeroepen tot dag van nationale rouw, wat betekent dat federale overheidsgebouwen en de financiële markten in de Verenigde Staten dan gesloten zijn. Die dag is er in Washington een uitvaartdienst voor Bush, de eigenlijke uitvaart is donderdag.

Gisteren werd het lichaam van Bush overgevlogen naar Washington met de Air Force One:

Lichaam oud-president Bush overgevlogen naar Washington

STER reclame