NOS Nieuws

Bush sr. (94), president die de Golfoorlog won, overleden

Oud-president George H.W. Bush (94) is vrijdagavond laat in zijn huis in Houston overleden, heeft de familie laten weten. De Republikein Bush senior, vader van president George Bush jr., was de 41e president van de Verenigde Staten van 1989 tot 1993.

De 'oude' Bush kampte al langer met gezondheidsproblemen. Dit voorjaar lag hij nog in het ziekenhuis met een bloedvergiftiging. In april dit jaar overleed zijn vrouw Barbara Bush op 92-jarige leeftijd, na een huwelijk van 73 jaar.

Bush was vice-president onder Ronald Reagan en volgde hem in 1989 na twee termijnen op, met de later verbroken belofte dat er geen belastingverhogingen zouden komen. Na een periode van grote economische bloei onder Reagan, raakte de Amerikaanse economie onder Bush in een recessie. In 1992 waren er dagenlange rassenrellen in Los Angeles, waarbij 44 doden vielen. Mede daardoor verloor Bush de verkiezingen van de Democraat Bill Clinton.

Bekijk hier een overzicht van zijn presidentschap. Tip: zet je geluid aan.

Oud-president George H.W. Bush (94) overleden

In de buitenlandse politiek had Bush meer succes. Tijdens zijn presidentschap kwam er een eind aan de Koude Oorlog en de Duitse deling en stortte de Sovjet-Unie in. Hij reageerde daar op met een gematigd en pragmatisch beleid.

Zijn grootste succes was de overwinning in de Golfoorlog in 1991, toen een internationale coalitie onder leiding van de VS de Iraakse dictator Saddam Hussein verjoeg uit Koeweit, die dat buurland in de zomer van 1990 had bezet. Het regime van Saddam wankelde, maar Bush besloot niet door te stoten naar Bagdad en liet Saddam zitten, uit vrees dat anders chaos zou ontstaan en Iran zou profiteren. Pas zijn zoon zou in 2003 de dictator verdrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl