Kamerleden noteren in het Geschenkenregister hun gekregen cadeaus
NOS Nieuws

Kamerleden krijgen gratis kippen, horloges, concertkaartjes, etentjes en veel boeken

Oppositiepartij 50Plus heeft in 2018 per Kamerlid de meeste cadeaus gekregen. De vier Kamerleden kregen er samen veertig. Veruit het grootste deel komt voor rekening van partijleider Krol. Op de nieuwe lijst van het Geschenkenregister heeft hij 35 giften opgegeven, waaronder roodbont geblokte sokken (provincie Noord-Brabant, vijf euro) en een pluchen zeehond (Stichting Dierenlot, 10 euro).

Op nummer 2 staat regeringspartij VVD met 272 cadeaus. Koploper bij de VVD is Rudmer Heerema. Als sportwoordvoerder gaat hij vaak naar sportwedstrijden, zoals biljart-, schaats-, turn-, race-, voetbal- en handbalwedstrijden.

Alleen geschenken vanaf 50 euro moeten opgegeven worden, staat in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Kamerleden mogen zelf bepalen wat ze rapporteren. Zo vond voormalig D66-leider Pechtold het niet nodig een appartement van 135.000 euro op te geven, dat leidde vorig jaar tot ophef.

Herenhorloge

Dit jaar heeft VVD-fractievoorzitter Dijkhoff het duurste geregistreerde cadeau ontvangen. Bij de verkiezing tot Best Geklede Man van het Jaar kreeg hij een herenhorloge van 3695 euro, een shoptegoed van 1000 euro en twee goodiebags van een onbekende waarde.

Hier de lijst van het gemiddeld aantal cadeaus per partij. Per Kamerlid is opgeteld hoeveel geschenken ze hebben opgegeven, dat getal is door het aantal zetels gedeeld. (lees verder na de tabel)

Aantal geschenken per partij in 2018

Zetels Aantal geschenken per Kamerlid
VVD 33 272 8.2
PVV 20 0 0
CDA 19 46 2.4
D66 19 43 2.3
GroenLinks 14 45 3.2
SP 14 18 1.3
Partij van de Arbeid 9 15 1.7
ChristenUnie 5 6 1.2
Partij voor de Dieren 5 1 0.2
50 Plus 4 40 10
SGP 3 4 1.3
Denk 3 1 0,3
Forum 2 0 0
Bron: openbaar Geschenkenregister Tweede Kamer

Tafelkleed

Veel Kamerleden noteren op hun lijst 'waarde onbekend'. Dat betreft niet alleen grote aantallen boeken, diners, lunches, flessen wijn, toegangskaartjes van concerten en ballet-, theater-, operavoorstellingen en sportwedstrijden. SP-Kamerlid Frank Futselaar kreeg een niet geprijsd tafelkleed van het Iraanse parlement en D66-Kamerlid Monica den Boer schrijft dat ze niet weet wat een boeketje bloemen van een "anonieme gever" heeft gekost.

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft voor een onbekend bedrag het halletje in zijn woonhuis laten opknappen door het RTL-tv-programma Eigen Huis en Tuin en ging op kosten van de NOS naar de tweede etappe van de Tour de France. Eppo Bruins van de ChristenUnie kreeg niet-geprijsde tickets voor de TT in Assen.

Sommige Kamerleden speuren wel zeer gedetailleerd naar de marktwaarde van hun geschenken. CDA' er Harry van der Molen heeft 66 doosjes drop à 235 gram gekregen met een verkoopwaarde van 2,75 euro per stuk (totaal 181,50 euro).

PvdA-leider Lodewijk Asscher kreeg van Johnny de Mol een nieuwe eredivisievoetbal ter waarde van 120 euro, die hij aan zijn zoontje heeft gegeven. Het nieuwe VVD-Kamerlid Thierry Aartsen geeft twee door de VVD-fractie in Breda geschonken kippen een waarde van 52 euro.

Wijn

Van de vijf Kamerleden van de Partij voor de Dieren nam alleen Frank Wassenberg een geschenk aan, een rvs-dopperfles en een fles wijn. Anders had deze partij ook bij de lijst gestaan van de partijen die niets hebben opgegeven: de PVV en Forum voor Democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl