Pechtold bellend in de gebouwen van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

'Pechtold had geschonken appartement beter wel kunnen melden'

Waarom gaf D66-leider Pechtold wel op dat hij twee kaartjes had gekregen voor de Matthäus-Passion, maar niet de schenking van een appartement van de Canadese oud-ambassadeur? Die vraag houdt de gemoederen in Den Haag bezig.

Politiek verslaggever Joost Vullings zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Pechtold en de oud-ambassadeur Marcoux elkaar uit Pechtolds studententijd kennen en daarna bevriend raakten. "Het was een schenking van een vriend. Hij vond niet dat het gemeld hoefde te worden." Pechtold deed het af als een privékwestie, die niets met de politiek te maken had.

Ruimte voor interpretatie

Er is discussie over of die conclusie terecht is. De integriteitsregels schrijven voor dat schenkingen boven de 50 euro gemeld moeten worden, maar er staat geen straf op als je dit niet doet. "Het zijn regels die ze zelf hebben afgesproken. Die zijn ook niet bindend. Er staan geen sancties op, tenzij je de wet overtreedt", zegt Vullings.

De regels laten ook ruimte voor interpretatie. Zo staat er dat het raadzaam is om een privéschenking te melden, als het van invloed kan zijn op politieke stellingname. "In die zin had hij de schenking beter wel kunnen melden, want je ziet nu wat ervan komt. Zeker voor een partij die pleit voor maximale transparantie, maar het hoeft dus niet", zegt Vullings.

Als een willekeurige toeschouwer zonder veel omwegen zou kunnen denken dat een bepaalde private omstandigheid van een lid van invloed is op diens stellingname in een publiek vraagstuk, kan het raadzaam zijn omstandigheid in het register te doen opnemen.

Uit de Integriteitsregels voor Kamerleden

Pechtold liet dit jaar onder meer in het register optekenen dat hij kaarten voor de Mattheüs-Passion en Jochem Myjer had gekregen.

En in 2015 meldde Pechtold wél een kleine gift uit Canada. Hij kreeg toen van de huidige Canadese ambassadeur een cd cadeau van het Rotterdam Philharmonisch Orkest ter waarde van 20 euro.

Kamerleden mogen geen cadeaus aannemen in ruil om iets te doen of laten in de politiek, zo staat in de integriteitsregels. Weblog GeenStijl besteedde al eerder aandacht aan de zaak en vroeg zich af wat Pechtold voor het appartement heeft teruggegeven aan zijn Canadese vriend. Het blog suggereert dat de schenking iets te maken heeft met het handelsverdrag CETA tussen Canada en de EU, waar D66 voor is.

Verslaggever Vullings gelooft dat niet. "Deze diplomaat is allang uit dienst en had in 2004 zijn carrière afgerond. En ik denk dat D66, met of zonder appartement, toch wel voor CETA was geweest."

Pechtold zei tegen verslaggevers op het Binnenhof dat hij de oud-ambassadeur bij zijn verjaardag een goed boek geeft, en meer niet. "Hij leest ook Nederlands." Daarmee vindt de D66-leider dat hij voldoende opening van zaken heeft gegeven, "meer gaat u ook niet aan".

Staartje?

PVV-leider Wilders wil dat het bestuur van de Tweede Kamer de doelstelling en functioneren van het geschenkenregister onderzoekt, om eventuele belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. Gisteren liet Kamervoorzitter Arib weten dat het aan Kamerleden zelf is om verantwoording af te leggen.

Verslaggever Vullings verwacht niet dat de kwestie nog een staartje krijgt. "Dit soort muisjes krijgen staartjes als mensen in je eigen partij gaan steigeren. Dat zie ik niet gebeuren. Aangezien hij niet de wet heeft overtreden, hoeft hij ook niet te vrezen voor juridische procedures."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl