NOS NieuwsAangepast

Letters 'I Amsterdam' binnen halfuur verdwenen

Dan nu echt: hoogwerker haalt I Amsterdam-letters weg

Het weghalen van het logo 'I Amsterdam' van het Museumplein in de hoofdstad heeft vanmorgen geleid tot behoorlijk wat belangstelling. Scholieren, toeristen en gezinnen kwamen af op de operatie. Binnen een halfuur waren de letters op twee vrachtwagens geladen en verdwenen. Ze worden voorlopig opgeslagen.

Het gemeentebestuur vindt de slogan te individualistisch en daarom moesten ze weg. Mensen namen vanochtend nog snel even afscheid. "We wonen vlakbij en lazen dat ze weggaan, dus we wilden er nog één keer mee op de foto", zegt een man met twee jonge kinderen tegen NOS-verslaggever Jozephine Trehy.

Dat de letters moeten verdwijnen begrijpt de man niet. "Het is een mooie trekpleister voor toeristen. Ik heb het nooit met individualisme geassocieerd. Voor mij betekenen ze dat iedereen in Amsterdam kan zijn, of je er nu woont, werkt of er als toerist bent."

Zelf heeft hij geen last van de toeristen. "Het is toch juist leuk, ze kunnen een hartstikke leuke foto maken met het Rijksmuseum op de achtergrond."

Kaal

Een man uit het Amerikaanse Houston neemt de tijd om alle letters stuk voor stuk nog een keer op de foto te zetten. Hij woont als expat in Amsterdam. "Ik hoorde dat ze weggaan, omdat ze de buurt naar beneden zouden halen. Maar het zal er straks kaal uitzien."

Hij denkt niet dat het aantal toeristen zal afnemen als de letters straks weg zijn. "Het Rijksmuseum is nog steeds heel populair. De mensen zullen gewoon blijven komen."

Van de zotte

Oud-wethouder Frits Huffnagel was degene die er in 2004 voor zorgde dat de letters er kwamen. Hij vindt het ontzettend jammer dat ze nu zijn verdwenen. Volgens hem is de slogan door GroenLinks verkeerd uitgelegd. "Het heeft niets met individualisme te maken, dat is van de zotte. 'I Amsterdam' staat juist voor verbinding."

"Bovendien lost dit helemaal niets op", zegt Huffnagel. "Er komt geen toerist minder om naar de stad. Maar je bent wel de mensen aan het pesten die genieten van die letters. Get yourself together en ga aan de echte problemen van de stad werken."

Huffnagel ziet het liefst dat de letters weer door de stad gaan reizen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. "Alleen hebben mijn opvolgers gezegd dat de letters op het Museumplein moesten blijven omdat mensen begonnen te klagen als ze daar niet stonden. Nu kunnen ze weer vrij reizen. En als buurtbewoners ze na een paar maanden willen houden, bestel je een nieuwe set. Op die manier verspreid je de toeristen ook, omdat ze dan op meerdere plekken in de stad een foto van de letters kunnen nemen."

Uitleggen

Dat de letters nu zijn verdwenen is nog niet bij iedereen bekend. Daarom lopen er de komende drie weken speciale 'hosts' rond op het Museumplein, die teleurgestelde toeristen zullen uitleggen waarom de letters er niet meer staan en waar de slogan nog wel te zien is. Dat is onder meer op Schiphol en in Amsterdam-West.

Op het Museumplein staan inmiddels weer drie nieuwe, oranje letters.

Kunstenares Pauline Wiersema plaatste er uit protest de letters 'HUH'. Volgens haar wordt het niet minder druk nu de 'I Amsterdam'-letters zijn weggehaald. Stadszender AT5 meldt dat al snel na de plaatsing handhavers poolshoogte kwamen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl