De letters I Amsterdam ANP

Amsterdam mag dan af willen van de letters I Amsterdam bij het Rijksmuseum, anderen willen de beroemde slogan graag overnemen. Zowel Madurodam als een Friese ondernemer hebben zich al gemeld.

Eerder deze week zei GroenLinks de letters van 2 meter hoog en 23 meter breed weg te willen halen omdat de slogan staat voor individualisme. Bovendien werden ze symbool voor het massatoerisme, waar de stad juist van af wil. Een motie lijkt volgende maand een meerderheid te gaan halen in de gemeenteraad.

Madurodam ziet de toeristische trekpleister graag komen. Het is de bedoeling de letters iets te husselen, zodat er I Madurodam komt te staan. Het miniatuurpark is al bezig de ontbrekende letters D U O te figuurzagen, op een kleinere formaat.

Het park heeft al een verzoek naar de Amsterdamse raad gestuurd. "We hopen dat we de letters voor een symbolisch, bij onze kleine portemonnee passend, bedrag kunnen overnemen", zegt een woordvoerder.

Madurodam maakte alvast dit ontwerp Madurodam

Een ondernemer uit Friesland wil de letters ook graag. Tegen AT5 zegt Lysanne Kuindersma dat ze er graag het 'Amsterdam Lake District' mee wil promoten. Onder die naam worden buitenlandse toeristen naar de Friese meren gelokt.

"Amsterdam wil van de letters af en wij zijn bezig met het verleiden van toerisme naar Friesland", vertelt Kuindersma tegen de stadszender. "De aankomende jaren gaan er meer toeristen bijkomen en die moeten meer zien dan alleen Amsterdam Centrum. Daarbij kunnen wij helpen."

Kuindersma is van plan de woorden 'Lake District' toe te voegen als de stad haar de letters gunt. Waar ze geplaatst kunnen worden is nog niet bekend.

Een woordvoerder van de stad Amsterdam zegt tegen de Leeuwarder Courant dat er nog niet gesproken is over een bestemming. "Ik kan nog niet zeggen of de gemeente ze wil weggeven."

STER reclame