NOS Sport Sport algemeen Aangepast

Dit zijn de nominaties voor het NOS | NOC*NSF Sportgala

Zonderland, Nuis of Herlings wordt Sportman van het Jaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jeffrey Herlings en Kjeld Nuis zijn voor het eerst genomineerd voor de titel van Sportman van het Jaar. De motocrosskampioen en de tweevoudig olympisch kampioen schaatsen moeten het opnemen tegen een oudgediende, viervoudig winnaar Epke Zonderland.

Herlings werd wereldkampioen in de MXGP door zeventien van de negentien grand prixs waar hij aan deelnam te winnen. Nuis won bij de Olympische Spelen zowel de 1.000 als de 1.500 meter en turner Zonderland veroverde voor de derde keer de wereldtitel op de rekstok.

Vier genomineerde vrouwen

Bij de vrouwen strijden twee schaatssters en twee wielrensters om de titel. De olympisch kampioenen Suzanne Schulting (shorttrack) en Jorien ter Mors (langebaan) hebben concurrentie van de wereldkampioenen Anna van der Breggen (wegwedstrijd) en Annemiek van Vleuten (tijdrit).

Ter Mors, Van der Breggen, Van Vleuten of Schulting wordt Sportvrouw van het Jaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van de shortlist die vorige week werd bekendgemaakt, koos de vakjury deze genomineerden. Op woensdag 19 december worden de winnaars gekozen bij het NOS | NOC*NSF Sportgala. De stem van de vakjury telt voor 50 procent; de sporters bepalen de andere 50 procent.

Verbazing en tranen

De genomineerden kregen eerder deze week te horen dat ze kans maken op de eretitel en dat leverde soms verbaasde, maar vooral trotse reacties op. "Oh, echt waar?! Supermooi", bracht Herlings uit. Bij Van Vleuten, die revalideert van een zware blessure, vloeiden er zelfs tranen.

Dus geen Tom Dumoulin bij de nominaties en ook geen Max Verstappen, die twee grand prixs won in de Formule 1. "Het was een enorm heftige discussie, maar uiteindelijk zijn we bij Herlings uitgekomen", zegt Bas van de Goor, voorzitter van de vakjury.

Bij de vrouwen valt het ontbreken van tennisster Kiki Bertens op. Van de Goor: "Ze heeft het fantastisch gedaan. Na een moeilijke periode heeft ze grote stappen gemaakt en zelfs de toptien gehaald, maar de concurrentie was moordend."

Nominaties andere categorieën

De coach van Bertens, Raemon Sluiter, is wel genomineerd. Hij maakt samen met Jac Orie en Jeroen Otter kans op de eretitel Coach van het Jaar. Orie vierde succes na succes met de schaatsers van Lotto-Jumbo en Otter veroverde met de shorttrackploeg een keer goud, twee keer zilver en een bronzen plak op de Spelen in Pyeongchang.

NOS

Voor de prijs van Sportploeg van het Jaar komen de hockeysters, de teamsprinters bij het baanwielrennen en 49erFX-zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz in aanmerking. Alle drie de ploegen veroverden de wereldtitel.

Nominaties Sportploeg van het Jaar NOS

Op de Paralympische Spelen sleepte snowboardster Bibian Mentel twee gouden medailles in de wacht. Vanzelfsprekend is zij genomineerd voor de titel Paralympische Sporter van het Jaar.

Zij neemt het op tegen rolstoeltennisster Diede de Groot, die drie van de vier grandslamtitels won, en de rolstoelbasketbalsters die de wereldtitel veroverden.

NOS

De vakjury keek bij al zijn keuzes naar hoe moeilijk het was voor de sporter om het verschil te maken, naar de mondialiteit van de sport, of het om een bij- of hoofdnummer gaat, wat de impact was op het Nederlandse publiek en wat de zwaarte van het evenement was.

STER reclame