Miljoenen koraaleitjes opgepompt voor 'ivf-koraal', 'we zijn superblij'
Een groep internationale wetenschappers is erin geslaagd miljoenen koraaleitjes op te zuigen van het Great Barrier Reef. Het is de bedoeling om daarmee kunstmatig nieuw koraal te kweken, een soort 'ivf-koraal'. Het is de eerste stap op weg naar het grootschalig herstel van koraal dat zwaar te lijden heeft onder klimaatverandering.
Het onderzoeksteam, dat bestaat uit medewerkers van de TU Delft, Van Oord en het Australische onderzoeksinstituut CSIRO, moest dagenlang op zee wachten tot het moment dat het koraal de eitjes losliet. Dat gebeurt vaak maar één keer per jaar.
Afgelopen nacht was het dan eindelijk zover, vertelt teamlid Mark van Koningsveld vanaf een van de schepen. "We zijn eerst met een helikopter op zoek gegaan naar de eitjes. Die verzamelen zich af en toe in grote plakkaten. Dan konden we daar met onze schepen naartoe varen om ze op te pompen."
In de onderstaande video legt Van Koningsveld uit hoe het proces in z'n werk ging:
Dat oppompen was een belangrijke test. "We waren echt superblij dat het is gelukt", zegt Van Koningsveld.
De volgende vraag is nu of de eitjes die aan boord zijn gepompt het ook overleven en of ze na een aantal dagen ook daadwerkelijk 'settelen'. Dat laatste moet lukken om de techniek in te zetten voor grootschalig koraalherstel, zegt Van Koningsveld.
"We hebben groot vertrouwen in dat het settelen van de eitjes gaat lukken. Als dat lukt hebben we bereikt waar we voor gekomen waren."
Afsterven
De afgelopen jaren is het koraal voor de kust van de Australische staat Queensland sterk aangetast door de warme watertemperaturen.
We maakten eerder deze special over het afsterven van koraal: