ANP
NOS Nieuws

Adele en Tina Turner zijn bijna alleen in de Top 2000: 'Stem op vrouwen'

Aretha Franklin, P!nk, Adele, Katy Perry, Anouk, Donna Summer, Amy Winehouse, Sinéad O'Connor, Tina Turner. Namen van vrouwelijke artiesten die ieder jaar weer opduiken in de Top 2000. Maar wie de lijst met 2000 nummers turft, ziet dat het een select clubje is.

Vorig jaar kwam zo'n 16 procent van de liedjes van een vrouw. Veel te weinig, vinden de initiatiefnemers van Top 2000 Vrouwenstemmen. Op hun website en Facebookpagina voeren ze campagne om meer vrouwen in de lijst van NPO Radio 2 te krijgen.

"Het moet echt beter", zegt initiatiefnemer Marloes de Haan. "Rolmodellen zijn voor vrouwen heel belangrijk en je hoort nu bijna alleen maar mannen op de radio. Echt een gemiste kans."

Ze denkt niet dat er bewust niet op vrouwen gestemd wordt. "Mensen denken bij muziek toch vaker aan mannelijke artiesten. Ik hoop dat de stemmers dit jaar toch even erbij stilstaan dat er heel veel goede vrouwelijke artiesten zijn", zegt De Haan. "Maar je moet natuurlijk wel stemmen op wie je wil."

De Top 2000 draait toch echt om wat de luisteraar wil, reageert Radio 2-dj Frank van 't Hof op de oproep. "Ik heb nooit echt specifiek bijgehouden hoeveel vrouwen erin staan. Ik kijk naar of ik iets een goede plaat vind of niet. Op die manier stel ik mijn eigen lijstje samen."

In het lijstje van Van 't Hof staan tot nu toe twee vrouwen: Aretha Franklin en Donna Summer. "Aretha Franklin is een soulheld en ik draai haar graag in mijn eigen soulprogramma. State of Independence van Donna Summer is gewoon een prachtig nummer."

Franklin en Summer komen ieder jaar weer moeiteloos in de Top 2000 terecht, maar er is één naam die sinds 2015 stilletjes aan is verdwenen: Diana Ross. De initiatiefnemers van de vrouwenactie verbazen zich daar over. "En ook Etta James staat er niet meer in", zegt De Haan.

Dit was in 2015 het laatste liedje van Diana Ross in de Top 2000:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dat Diana Ross was verdwenen, wist Van 't Hof ook niet. "Maar zo gek is het niet. Er komen weer andere artiesten voor in de plaats." Dat zie je overigens ook aan de lengte van de Top 2000. "Al die nieuwe liedjes zijn veel langer. Katy Perry is al snel een minuut langer dan een oud liedje van Diana Ross. Daarom moeten we ieder jaar ook eerder beginnen om uit te komen."

Op Eerste Kerstdag wordt om 08.00 uur in Beeld en Geluid het eerste liedje gestart. Maar voor het zover is, moet er nog wel gestemd worden en dat kan vanaf vandaag.

Volgens Van 't Hof de uitgelezen kans om campagne te voeren voor liedjes. "Als er bijvoorbeeld meer vrouwen in moeten, dan kan je onze Top 2000 Stembus opzoeken." De bus rijdt vanaf vandaag kriskras door het land. "Dan heb je de kans om reclame te maken voor je favoriete liedje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl