Agent Aaron Parmley was ervan overtuigd dat hij zou doodgaan. Midden in de bosbrand die het stadje Paradise in Californië verwoestte was zijn politieauto gestrand. Om zijn laatste momenten te filmen, zette hij op donderdag 8 november zijn bodycam aan. Zo legde hij vast hoe hij ternauwernood uit de hel werd gered.

Parmley filmde een apocalyptisch landschap. Hoewel het dag was, was het donker door de rook. Het zicht was maar een paar meter, overal om hem heen dreigde het vuur. Smeulende asdeeltjes werden voor hem uit geblazen over straat.

De sheriff van Butte county zette de beelden online:

Bodycam agent filmt ontsnapping vuurzee Paradise

Parmley was het gebied in gereden om vier verpleegkundigen te redden die waren gestrand. Op de beelden is te zien hoe hij wanhopig met hen zoekt naar een weg uit het vuur. Onderweg komt hij meer vluchtelingen tegen. "Dit is niet goed", hoor je hem hardop verzuchten.

"Het is haast onmogelijk om iemand daar te krijgen", meldt een collega over de politieradio, terwijl Parmley steeds moeilijker gaat ademen door de inspanning en de rook. "Dit gaat fout", roept iemand. "Doorgaan", schreeuwt een ander.

De zoektocht door het vuur levert uiteindelijk iets op: uit de rook ziet de groep de koplampen opdoemen van een rupsvoertuig. "Komen ze voor ons?", smeekt een vrouw, terwijl Parmley met zijn zaklamp de bestuurder seint om te stoppen. De chauffeur toetert luid om anderen in de omgeving te waarschuwen.

Hoewel het voertuig maar plek voor twee heeft, weet de hele groep ermee weg te komen. Tientallen anderen hadden dat geluk niet: het vuur kostte zeker 88 mensen het leven, nog 196 mensen worden vermist.

STER reclame