NOS Voetbal

AEK schuldbewust na supportersgeweld tegen Ajax: 'Geen excuses'

 • Reuters
  Griekse supporters hebben vlak voor het duel van Ajax in de Champions League met AEK Athene vuurwerk en projectielen in het vak van de meegereisde Ajax-supporters gegooid. Na één vuurwerkbom volgde een grote steekvlam
 • ANP
  Een supporter van AEK gooit vuurwerk richting het Ajax-vak
 • Reuters
  Ajax-supporters en de Griekse ME
 • ANP
  Ajax-supporters in Athene
 • Reuters
  Een Ajax-supporter heeft rake klappen gehad
 • ANP
  Matthijs de Ligt probeert de Ajax-supporters te kalmeren
 • ANP
  Jan Siemerink en Matthijs de Ligt proberen de supporters tot bedaren te brengen

AEK Athene heeft in een verklaring de volledige verantwoording genomen voor de supportersrellen voorafgaand aan het Champions League-duel met Ajax van dinsdagavond. "We zullen onze fouten corrigeren. We veroordelen wat er gebeurd is en zullen alles doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. "

De aanhang van Ajax werd in het uitvak beschoten met vuurwerk en zelfs een molotovcocktail door relschoppers die zonder ingrijpen van de politie of beveiliging op de sintelbaan konden lopen. Er vielen acht gewonden. "We gaan niet eens naar excuses zoeken, die zijn er niet", laat de leiding van AEK vandaag weten.

Tot ongeloof van de Ajax-aanhang voerde de politie vervolgens charges uit in hun vak in een poging de boel rustig te houden. "Schandalig. Voor de AEK-supporters was het stadion echt een soort vrijstaat. Wij zaten als ratten in de val", zei Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging van Ajax, gisteren.

Ajax moet vrezen voor onderzoek

De Europese voetbalbond UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar de ongeregeldheden. Een flinke straf dreigt voor AEK en wellicht ook voor Ajax, omdat de fans vuurwerk teruggooiden richting de Griekse relschoppers. De zaak komt op 13 december voor.

Voor Ajax kan het betekenen dat de uitwedstrijd in de achtste finales van de Champions League zonder fans moet worden gespeeld, omdat de Amsterdammers al een voorwaardelijke straf hebben voor wangedrag tijdens het uitduel met Benfica.

Een dag voor de wedstrijd waren er in de stad ook al ongeregeldheden tussen supportersgroepen, voornamelijk tussen supporters van AEK en de rivaliserende club Panathinaikos. Daar waren volgens de Griekse politie geen Ajax-fans bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl