Griekse supporters gooien vlak voor het duel van Ajax in de Champions League met AEK Athene vuurwerk en projectielen in het vak met uitsupporters.
NOS VoetbalAangepast

UEFA onderzoekt rellen, Van der Sar en supporters Ajax ontstemd over Grieks geweld

De supportersvereniging van Ajax kijkt met gemengde gevoelens terug op het met 0-2 gewonnen Champions League-duel bij AEK Athene. Plaatsing voor de achtste finales zorgde uiteraard voor een feeststemming, maar de heftige taferelen in het uitvak voorafgaand aan de wedstrijd zitten ook nog vers in het geheugen. Ook Ajax' algemeen directeur Edwin van der Sar is ontstemd over de situatie.

De UEFA heeft - zoals altijd bij dit soort ongeregeldheden - inmiddels een onderzoek ingesteld en behandelt de zaak op 13 december. Zo buigt de Europese voetbalbond zich onder meer over het gooien van voorwerpen door de Griekse supporters, het afsteken van vuurwerk en de ontoereikende Griekse organisatie. Ook wordt onderzocht of Ajax-fans zich schuldig hebben gemaakt aan het afsteken van vuurwerk en het gooien met voorwerpen.

Voor Ajax kan het betekenen dat de uitwedstrijd in de achtste finales van de Champions League zonder fans moet worden gespeeld. Dat is het gevolg van een eerdere voorwaardelijke straf naar aanleiding van wangedrag van de eigen aanhang tijdens het uitduel met Benfica. Volgens die straf zou Ajax een uitwedstrijd zonder fans moeten spelen als de fans zich binnen een jaar nog een keer zouden misdragen.

'Vrijstaat voor AEK-fans'

Fans van AEK gooiden dinsdagavond tijdens de warming-up vuurwerk in het vak met de Ajax-supporters. Op verschillende beelden is te zien hoe de AEK-fans zonder problemen in de gracht en op de sintelbaan gevaarlijk dicht bij het uitvak kunnen komen en vuurwerk in het vak gooien. De beveiliging laat alles toe.

De Griekse mobiele eenheid probeerde vervolgens de woedende Ajax-supporters te kalmeren en drong niet veel later het uitvak in. Acht supporters raakten daarbij gewond.

Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging, is nog altijd vol ongeloof over het optreden van de politie. "Het is schandalig wat er is gebeurd. Voor de AEK-supporters was het stadion echt een soort vrijstaat. Wij zaten als ratten in de val."

De politie richtte zich alleen op onze fans en nauwelijks op de Grieken.

Edwin van der Sar

Ook de club zelf baalt van het ingrijpen van de politie. "Wij hebben vooraf al onze zorgen geuit bij de UEFA en de veiligheidsorganisatie van AEK", zegt Van der Sar.

"Iedereen heeft kunnen zien dat zij vrij spel hadden om vuurwerk en andere projectielen ons vak in te gooien. De politie richtte zich alleen op onze fans en nauwelijks op de Grieken. Charges uitvoeren in een vol vak is levensgevaarlijk, maar toch werd het gedaan."

Bekijk hieronder een fotoserie van de gebeurtenissen in en rond het uitvak van Ajax:

  • ANP
    Matthijs de Ligt probeert de Ajax-supporters te kalmeren
  • ANP
    Jan Siemerink en Matthijs de Ligt proberen de supporters tot bedaren te brengen
  • Reuters
    Een Ajax-supporter heeft rake klappen gehad
  • EPA
    Vuur in het Ajax-vak in Athene
  • ANP
    Ajax-supporters in Athene
  • Reuters
    Ajax-supporters en de Griekse ME

Nagtzaam snapt niet dat het ondanks alle voorbereidingen zo uit de hand heeft kunnen lopen. "De tickets voor de wedstrijd gingen al later in de verkoop, omdat er zo veel overlegd moest worden tussen alle partijen."

Na de wedstrijd tussen AEK en Bayern München, dat ook in de poule van Ajax uitkomt, werden er scheuren geconstateerd in het beton bij het uitvak op de tweede ring van het stadion. Daarom werd besloten de Ajax-supporters een verdieping lager te huisvesten.

Griekse politie: geweld van twee kanten

De politie van Athene heeft volgens de Amsterdamse stadszender AT5 verklaard dat het geweld van zowel AEK-fans als Ajax-supporters kwam, Nagtzaam weerspreekt dat. "Als je een fakkel voor je voeten geworpen krijgt, is het logisch dat je die teruggooit."

Van der Sar: "Wij hebben tijdens en na de wedstrijd onze bevindingen gedeeld met de UEFA en dit na afloop nog formeel aan ze gerapporteerd. Hun veiligheidsmensen hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen wat er is gebeurd en hetzelfde geconstateerd als wij. Ik zeg niet dat de 1.200 meegereisde fans allemaal lieverdjes zijn, maar zij zijn schandalig behandeld."

Een supporter van AEK gooit vuurwerk richting het Ajax-vak

Maandagavond vonden er ook al rellen plaats in Athene. Supporters gingen elkaar met stokken en vuurwerk te lijf. Volgens de politie troffen supporters van AEK Athene en Panathinaikos elkaar. De harde supporterskern van Ajax onderhoudt nauwe banden met fans van Panathinaikos.

"Maar voor zover wij weten waren daar geen supporters van Ajax bij", zegt Nagtzaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl