Het gerechtshof in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo
NOS Nieuws

Nederlandse terreurverdachten in Suriname blijven in voorarrest

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De twee Nederlandse terreurverdachten die vorig jaar juli werden opgepakt in Suriname, blijven daar voorlopig vastzitten. De rechter heeft een verzoek om het vervolg van de zaak in vrijheid af te wachten afgewezen, omdat ze de aanklachten te serieus vindt en het risico op ontsnapping te groot acht. Vandaag was in Paramaribo een zitting in de zaak.

"We hebben niets strafbaars gedaan en zitten al zestien maanden vast", zei Raoul A. in een pauze tegen journalisten. "Hou onze paspoorten desnoods zodat we het land niet uit kunnen, maar laat ons in ieder geval de rest van het proces in vrijheid doorbrengen."

A. is samen met zijn broer Nasr I. op 21 juli 2017 in Paramaribo gearresteerd voor het voorbereiden van een terreuraanslag en voor het ronselen van jihadgangers voor Syrië. "Mijn vrouw is intussen bevallen van een meisje; ik heb mijn dochter tot nu toe maar drie keer een half uurtje mogen zien. Het is onmenselijk wat ze met ons doen", zegt A.

Lastige vragen voor A.

Raoul A. had op de zitting van woensdag een aantal lastige vragen te beantwoorden. Waarom had hij voor de Surinaamse Syriëganger Raïz A. bemiddeld en hem in contact gebracht met IS? Waarom vertaalde hij nieuwssites van IS in het Nederlands? En waarvoor waren de betalingen bestemd die hij van over de hele wereld kreeg?

De verdachte legde uit dat hij Raïz kende uit de moskee. Hij was een 'broeder' met wie hij veel sprak over het geloof. Op een dag vertrok Raïz naar eigen zeggen naar Nederland, maar een paar weken later meldde hij zich volgens A. vanuit Turkije. "Zijn geld was op en hij moest op straat slapen. Hij was een vriend van mij en ik heb hem toen geld gestuurd."

"Ging er dan geen belletje rinkelen toen u hoorde dat hij in Turkije was?", vroeg de rechter. Dat was gebeurd, verzekerde A. "Ik heb hem zelfs gezegd dat het erg onverstandig was wat hij deed en ik raadde hem aan terug te komen. Hij was dat niet van plan, maar dat was voor mij geen reden om mijn vriend op straat te laten overnachten. Vindt u dat steun aan terrorisme, mevrouw de rechter?" Die antwoordde kordaat: "Ik stel hier de vragen."

Volgens A. is Raïz niet via hem, maar via een Surinaamse moslima in contact gekomen met strijders in Syrië. "Zij heeft zelf ook een poging gedaan om Syrië binnen te komen, maar ze werd door Turkije teruggestuurd. Ik heb begrepen dat Raïz intussen gesneuveld is. Zijn ouders geven ons de schuld omdat ze vinden dat hij door ons geradicaliseerd is."

Naar Syrië voor de hulpverlening

Het ging tijdens de zitting ook over de betalingen die A. kreeg vanuit onder andere Zuid-Afrika en de Filipijnen. Het geld was bestemd voor een reis van A. naar Syrië. "Ik had sympathie voor de strijd die er daar gevoerd werd. Na het zien van de vreselijke beelden van slachtingen onder de burgerbevolking wilde ik er zelf ook heen: om te gaan helpen, niet in de gewapende strijd maar in de hulpverlening."

Het geld dat hij voor de reis had gekregen ging uiteindelijk op aan de reparatie van zijn auto en een airco voor zijn zwangere vrouw. "Na de problemen waarin Raïz terecht was gekomen, heb ik van de reis afgezien", aldus A.

Uw vrouw heeft u in haar getuigenis als een fanatiekeling afgeschilderd.

De rechter tegen Raoul A.

"Uw vrouw heeft u in haar getuigenis als een fanatiekeling afgeschilderd die haar dwong om mee te werken aan dingen waar ze niets mee te maken wilde hebben, bijvoorbeeld het vertalen van de nieuwssites van IS van het Engels in het Nederlands", zo hield de rechter Raoul A. voor.

"Mevrouw de rechter: zij staat onder grote invloed van haar vader, Ronnie Brunswijk (oud-leider van het Junglecommando, politicus en parlementariër, red). Hij heeft haar onder druk gezet omdat hij haar uit de gevangenis wil houden. Brunswijk heeft ook andere getuigen onder druk gezet om negatieve verklaringen over mij af te leggen."

"Dat zijn zware beschuldigingen", reageerde de rechter. "Maar ze zijn waar", antwoordde A..

Het idee van een moslimstaat sprak mij zeer aan.

Nasr I.

Raouls broer Nasr legde uit dat ook hij bevangen was door de strijd in Syrië. "Het idee van een moslimstaat sprak mij zeer aan. En de prachtige beelden van het land die ik zag op de nieuwssites van IS deden mij er nog eens extra naar verlangen om af te reizen. Dat wil ik nu nog steeds. Als ik vrij ben en als de oorlog voorbij is."

Niet op vrije voeten

De advocate van de verdachten vindt dat haar cliënten geen strafbare feiten hebben gepleegd en deed opnieuw een poging om in ieder geval Nasr gedurende het verdere verloop van het proces op vrije voeten te stellen. Maar de rechter ging daarin niet mee. Zij vindt de aanklachten te serieus en de kans op ontsnapping te groot.

De volgende zitting is op 31 januari 2019. Dan zal het verhoor verder gaan en zal de officier van justitie de strafeis voorlezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl