'No deal' tempert groei Verenigd Koninkrijk verregaand
Bij een chaotische brexit - een scheiding zonder afspraken met de Europese Unie - kan de Britse economie tot ruim 9 procent kleiner zijn dan wanneer het land in de EU zou blijven. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van de Britse regering. Als het parlement over twee weken instemt met het akkoord dat premier May heeft gesloten blijft de schade beperkt tot 3,9 procent.
Minister van Financiën Philip Hammond zei in een toelichting tegen de BBC dat in de EU blijven sowieso voordeliger is qua economische groei. Om eraan toe te voegen dat de brexit niet alleen om de economie gaat. Hij ziet ook "politieke voordelen" bij een vertrek uit de unie.
"We gaan eruit en we gaan dit akkoord aan de man brengen", zei Hammond, met het oog op de stemming in het Lagerhuis op 11 december. Volgens hem is het geen optie meer om in de EU te blijven. May's plan is volgens hem het hoogst haalbare.
Nederlaag in zicht
Zoals de kaarten nu liggen, is het brexitakkoord gedoemd om te sneuvelen in het parlement. Volgens Britse media zijn er nu zo'n 90 (van de 316) Lagerhuis-leden van May's Conservatieve Partij die tegen willen stemmen.
Ook de Noord-Ierse DUP-partij, met tien zetels, stemt tegen. Het leeuwendeel van de Labour-parlementariërs zal eveneens tegen de deal stemmen, waarmee het plan van May sneuvelt en er opnieuw veel onduidelijkheid zal ontstaan.
May hoopt haar partijleden de komende weken alsnog op andere gedachten te brengen. Ze heeft daarvoor onder meer de kans in een debat dat ze gaat voeren met Labour-leider Corbyn. Vandaag namen ze daarop al een voorproefje in het Lagerhuis. Corbyn viel May aan op haar woorden dat haar deal de beste is: "Het is niet zo moeilijk om het de beste deal te noemen, want er is geen andere deal. Volgens die definitie is het dus ook de slechtste deal."
May vuurde terug en zei dat Labour helemaal geen plan heeft: "Wat heeft Labour te bieden? Zes bullet-points. Mijn boodschappenlijstje voor het weekend is nog langer."
Ook zonder definitief akkoord met de EU, en dus instemming door het Britse parlement, gaat het Verenigd Koninkrijk eind maart de unie verlaten. Volgens analisten dreigt chaos als er dan geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. De handel wordt plotseling een stuk ingewikkelder omdat de Britten terug moeten vallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Concreet betekent dat de terugkeer van flinke tarieven, met prijsstijgingen tot wel 30 procent.
Het lijkt er niet op dat ze geïntimideerd zijn.
Aan de berekeningen van de regering wordt niet door iedereen evenveel waarde gehecht. Oud-brexitminister David Davis zegt dat het kabinet mensen bang probeert te maken, om zo voldoende stemmen in het Lagerhuis te krijgen voor het brexitakkoord.
Ook andere 'brexiteers', voorstanders van de brexit, uit de Conservatieve Partij lijken niet onder de indruk van de cijfers, zegt correspondent Tim de Wit. "Ze spreken van project fear en stellen dat de berekeningen zijn gebaseerd op allerlei aannames. Dit soort langetermijnvoorspellingen komen nooit helemaal uit, zeggen ze. Het lijkt er niet op dat ze geïntimideerd zijn of dat ze van mening veranderen."