Vreugde bij Lasse Schone in Athene
NOS Voetbal

Ajax zeker van 60 miljoen en Nederland op plek 11 UEFA-ranking

De overwintering van Ajax in de Champions League is niet alleen goed nieuws voor de penningmeester van de Amsterdamse club, ook de andere Nederlandse clubs hebben er baat bij.

Door het bereiken van de achtste finales mogen de Amsterdammers weer 9,5 miljoen euro bijschrijven op de bankrekening, waardoor het totaal aan Champions League-inkomsten de 60 miljoen euro overstijgt.

Het leeuwendeel van dat bedrag ontvangt Ajax door simpelweg deel te nemen. Aan onder meer de startpremie en de opbrengst van de kaartverkoop bij de thuiswedstrijden houdt de club al circa 42,5 miljoen euro over.

Premies

De goede resultaten van de afgelopen maanden in het miljoenenbal deden de rest. Door drie keer te winnen en twee keer gelijk te spelen ontving Ajax nog eens 9,9 miljoen. Tel die premies op bij de 42,5 miljoen startpremie en de 9,5 miljoen 'overwinteringsbonus' en je komt uit op een bedrag van 61,9 miljoen euro.

De spelers van Ajax vieren feest na afloop in Athene

UEFA-coëfficiëntenlijst

Maar zoals gezegd zijn de prestaties van Ajax ook goed voor de rest van het Nederlandse voetbal. Ajax sleept namelijk een bonuspunt in de wacht door te overwinteren in de Champions League.

Daardoor stijgt Nederland een plekje op de UEFA-coëfficiëntenlijst ten koste van Oostenrijk. Mocht Nederland na dit seizoen nog steeds elfde staan, dan is de kans groot dat de kampioen van het eredivisieseizoen 2019/2020 zich rechtstreeks plaatst voor de Champions League.

Hierbij moet wel worden aangetekend dat de Champions League-winnaar van het seizoen 2019/2020 zich ook via de reguliere competitie moet plaatsen voor de Champions League. In dat geval komt er namelijk een extra ticket vrij voor de nummer elf van de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl