
Nederland heeft bewijs voor verboden kruisraket in Rusland
De Nederlandse regering heeft informatie dat Rusland daadwerkelijk een verboden kruisraket heeft ontwikkeld. Het gaat om een SSC-8-raket die een bereik heeft van meer dan 500 kilometer. Dit blijkt uit een brief van de ministers Blok van Buitenlandse Zaken en Bijleveld van Defensie.
Rusland schendt hiermee het belangrijke INF-verdrag, dat meer dan dertig jaar geleden werd getekend en waarmee een punt werd gezet achter de Koude Oorlog. In het verdrag staat dat het ontwikkelen van een raket met een bereik van meer dan 500 kilometer verboden is.
"Nederland kan eigenstandig bevestigen dat Rusland een grondgelanceerd kruisvluchtwapen heeft ontwikkeld en op dit moment introduceert", schrijven de ministers aan de Tweede Kamer. Ze baseren zich op "inlichtingen", maar in de brief wordt daar verder geen informatie over gegeven.
Gevaar
De Russen zijn al langer bezig met de testfase. Sinds 2013 dringen de Verenigde Staten, Nederland en andere NAVO-landen bij Moskou aan op transparantie over de raket en wijzen ze op het gevaar ervan voor de veiligheid in Europa. Eerst ontkende Rusland het bestaan van de raket, later zei de regering dat het INF-verdrag niet werd geschonden omdat de raketten niet zo'n groot bereik hadden, schrijven Blok en Bijleveld.
De ministers vinden dat de schending veroordeeld moet worden, maar willen het verdrag wel overeind houden.
De Amerikaanse president Trump heeft al gedreigd om het INF-verdrag op te zeggen omdat Rusland zich niet aan de afspraken houdt.
Markle: leden koningshuis wilden niet dat mijn zoon prins werd om zijn huidskleur
In een langverwacht interview met Oprah Winfrey zegt de vrouw van prins Harry dat ze zich als lid van het Britse koningshuis zo slecht voelde dat ze suïcidale gedachtes had.
Duizenden demonstranten op de been voor proces George Floyd
Op de dag voor het proces tegen de witte agent die verdacht wordt van zware doodslag op George Floyd demonstreerden duizenden mensen in Minneapolis.
Denktank adviseert kabinet: 'Nederland kan versneld open met testbewijzen'
Het kabinet vroeg de Denktank Coronacrisis om advies over het inzetten van negatieve testen als toegangsbewijs. De Denktank vindt dat het kan, maar wel onder voorwaarden.